Пређи на садржај

Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци

С Википедије, слободне енциклопедије
Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци
Зграда Филозофског факултета у Бањој Луци
ТипДржавни факултет
Оснивање1993.
АфилијацијаУниверзитет у Бањој Луци
ДеканПроф. др Срђан Душанић
ЛокацијаБања Лука
Веб-сајтff.unibl.org

Филозофски факултет у Бањој Луци налази се у саставу Универзитета у Бањој Луци, једног од два државна универзитета у Републици Српској.

Историја[уреди | уреди извор]

Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци основан је средином 1993. доношењем Закона о универзитету. Прва генерација студената започела је студије академске 1994/95. године. Прије оснивања Филозофског факултета постојало је организовано школовање наставног кадра — учитељска школа (од 1933) и Виша педагошка школа (од 1950) која је трансформисана у Педагошку академију. Дана 1. октобра 1994. почео је рад Филозофског факултета са седам студијских одсјека.

Након двије године рада, од четири студијска одсјека Филозофског факултета (географија, математика, физика и биологија), дана 12. јуна 1996, формиран је Природно-математички факултет, а након двије године од Одсјека за физичко васпитање формиран је Факултет за физичко васпитање и спорт.

Одлуком Управног одбора Универзитета у Бањој Луци од 27. марта 2009. долази до издвајања 9 лиценцираних студијских програма и формирања Филолошког факултета и Факултета политичких наука. До тог момента, са 15 студијских програма Филозофски факултет је по броју студијских програма, студената и професора био највећи факултет Универзитета у Бањој Луци, а вјероватно и у Босни и Херцеговини.

Студијски програми[уреди | уреди извор]

На првом циклусу студија на Филозофском факултету постоје сљедећи студијски програми, као и листа стручних и академских звања која се стичу завршетком:

  1. Филозофија (професор филозофије) — 180 ECTS (трогодишњи студиј);
  2. Педагогија (дипломирани педагог) — 240 ECTS (четворогодишњи студиј);
  3. Психологија (дипломирани психолог) — 180 ECTS (трогодишњи студиј);
  4. Историја (професор историје) — 240 ECTS (четворогодишњи студиј);
  5. Учитељски студиј (професор разредне наставе) — 240 ECTS (четворогодишњи студиј);
  6. Предшколско васпитање (дипломирани васпитач) — 180 ECTS (трогодишњи студиј).

Након завршеног првог циклуса студија кандидат може уписати на филозофском факултету и други циклус који траје једну годину (60 ECTS) или двије године (120 ECTS) у зависности од трајања првог циклуса.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]