Филомина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Филомина
Philomena2014.jpg
Филомина
Изворни наслов Philomena
Жанр драма
Режија Стивен Фрирс
Сценарио Стив Куган
Главне улоге Џуди Денч
Година 2013.
Трајање 95 минута
Земља  САД
 Уједињено Краљевство
 Француска
Језик енглески
Зарада долара 100.130.000
Веб-сајт philomenamovie.com
IMDb веза

Филомина (енгл. Philomena) је британска филмска драма из 2013. године, снимљена по мотивима књиге Изгубљено дете Филомине Ли. С обзиром на независну продукцију, скроман буџет и ограничен број биоскопа у којима је приказан, филм је остварио велик комерцијални успех, зарадивши нешто више од сто милиона долара.

Прича прати живот младе Филомине Ли која 1951. остаје у другом стању, а отац је шаље у манастир како би окајала свој грех. Калуђерице је одмах после порођаја терају да обавља различите послове, све док се не наврше четири године од тренутка када је дошла у манастир. Настојница, сестра Хилдегард, продаје Филоминино дете богатом америчком пару, недуго пре него што ће девојка коначно бит пуштена из манастира. После педесет година Филомина креће у потрагу за својим давно изгубљеним сином.

Филм је режирао Стивен Фрирс, а главна улога додељена је Џуди Денч. Премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Венецији 2013. године. Џуди је за своју улогу номинована за Оскара за најбољу главну глумицу, Златни глобус за најбољу главну глумицу и за Награду Удружења филмских глумаца за најбољу женску улогу.

Главне улоге[уреди]

Глумац Улога
Џуди Денч Филомина Ли
Стив Куган Мартин
Мер Винингам Мери
Ана Максвел Мартин Џејн
Мишел Ферли Сали Мичел
Барбара Џефорд сестра Хилдегард
Питер Херман Пит Олсен

Спољашње везе[уреди]