Финале Купа Мађарске у фудбалу 2013.

С Википедије, слободне енциклопедије
Финале Купа Мађарске у фудбалу 2013.
(2013-аs magyar labdarúgókupa-döntő)
Стадион Јожеф Божик
ДогађајКуп Мађарске у фудбалу 2012/13.
Датум22. мај 2013. (2013-05-22)
СтадионЈожеф Божик, Будимпешта
СудијаВиктор Касаји (Мађарска)
Посећеност5.570
2012
2014

Финале Мађарског купа 2013. је одлучило о победнику Мађарског купа 2012/13., 73. сезоне мађарског премијерног фудбалског купа. Утакмица је одиграна 22. маја 2013. године а учесници финалне утакмице су били ФК Дебрецин и ФК Ђер. Утакмица је одиграна на стадиону Јожеф Божик пред 5.570 гледалаца.[1]

Пут до финала[уреди | уреди извор]

Дебрецин Коло Ђер
Противник Резултат Утакмица Противник Резултат Утакмица
Друго коло ФК Баботи ШЕ 12 : 0
ФК Сентлеринц ШЕ 3 : 1 Треће коло ФК Белчкеји ШЕ 5 : 2
ФК Њиређхаза Спартак 5 : 4 2 : 3 гост; 3 : 1 домаћин Осмина финала ФК Пакш 7 : 2 4 : 0 домаћин; 3 : 2 гост
ФК Летавертеш ШК '97 10 : 0 2 : 0 гост; 8 : 0 домаћин Четвртфинале ФК Хонвед 3 : 0 1 : 0 гост; 2 : 0 домаћин
ФК Вашаш 6 : 1 3 : 0 гост; 3 : 1 домаћин Полуфинале Видеотон 3 : 2 2 : 0 гост; 1 : 2 домаћин

Преглед[уреди | уреди извор]

У финалу су учествовале две најуспешније провинцијске екипе у Мађарској.

Један од учесника био је и бранилац титуле ВСК тим из Дебрецина, који је пет пута у историји освајао трофеј Купа Мађарске. Први успех постигао је на крају кампање 1998/99., а последњи у финалу купа 2012. године против МТК Будимпеште, победник је био одлучен извођењем једанаестераца. Поред пет освојених титула у купу, екипа је учествовала у још два финала.

„Наравно да бисмо волели да победимо у финалу, овако се спремамо, јер је за екипу важно и морални фактор. Играћемо против веома доброг тима, јер је Ђер освојио првенство, на чему вам честитамо. Ипак, ово ће бити потпуно другачији меч и ми ћемо свакако тежити да одбранимо титулу. У финалу се свашта може десити, о чему сведочи прошлогодишње финале против МТК-а. Мислим да гледаоци могу да очекују веома добар, спектакуларан окршај. У последње време смо успели да победимо у неколико важних мечева, што би свакако требало да помогне екипи у среду.“
— Елемер Кондаш, тренер Дебрецина.

Други учесник финала био је тим Ђер ЕТОа. Екипа се похвалити са четири успешна финала у купу. Први пут у својој историји Ђер је освојио Мађарски куп 1965. године. Зелено-бели су последње победничко финале одиграли на крају сезоне 1978/79. Пре финала ове 2013. године, последњи пут су се појавили у финалу 2009. године.

„Мислим да има места у аутобусу да се пехар донесе кући, тако да ћемо учинити све да то и остваримо. У животу клуба ово би била велика ствар, пошто никада нисмо успели да се удвостручимо у истој години (освојимо куп и првенство). Мислим да цео тим то може да изведе, већ смо освојили лигашку титулу коју нико не може да нам одузме. Мислим да је то екипи већи мотив што могу да уђу у историју клуба на начин који се никада раније није дешавао, то свако може да процени, па мислим да ћемо отићи тамо и освојити пехар.“
— Атила Пинтер, тренер ФК Ђера.

Ове две екипе се никада до сада нису састале у финалу Купа Мађарске.

Извор на веб страници Самофудбал: [2]

Утакмица[уреди | уреди извор]

Финале је играно на стадиону Божик у Будимпешти са почетком у 20 часова. Сусрет је на терену пратило 5.570 гледалаца. У првих четврт сата ниједна страна није озбиљније запретила. У деветнаестом минуту Ђер ЕТО је повео голом Немање Андрића, који је из непосредне близине погодио у гол Дебрецина после „варке телом”. У наставку полувремена обе екипе су наметнуле јак темпо. На полувреме се отишло са вођством Ђера од 1 : 0. Дебрецин је изједначио у педесет и првом минуту, ударац Адама Кулибалија се одбио од дефанзивца Ђера, преварио голмана и ушао у гол. И после изједначења преовладала је воља играча Дебрецина која се исказивала све више како је утакмица одмицала. Меч је одлучен у осамдесет шестом минуту са голом који је постигао Кулибали. Два минута касније, опасан ударац главом од стране играча Ђера прошао је поред гола Дебрецина. Резултат се више није мењао: Дебрецен ВШК – Ђер ЕТО 2 : 1.

Био је то петнаести пут да је бранилац титуле и одбранио титулу. ДВШК је освојио трофеј шести пут од 1999. године и први пут у две узастопне године.

„Нажалост, у првом полувремену смо били у неповољнијем положају, иако смо имали прилике, али нисмо могли да постигнемо гол. У другом полувремену смо морали да ризикујемо, тражили смо од играча да играју много храбрије и они су то сјајно решили. (...) Много тога нас је мотивисало, желимо да победимо у серији коју почнемо, тако смо били и у Купу Мађарске. Наравно, има и више престижа, али морамо да се прикључимо такмичењу једно коло касније у Купу Европе. На срећу, успели смо да освојимо и шести пехар. Мислим да је овај успех помало лек за неуспешну шампионску сезону. Имали смо много проблема током целе године, али да смо обратили мало више пажње могли смо и да играмо за шампионат“.
— Елемер Кондаш[3]
„Не можете да погрешите као што смо ми направили првим голом, да се оклизнете и добијете гол из тога, а онда смо направили велику грешку и код другог гола. После такве грешке бићемо стрељани у финалу купа. На једном голу смо имали стативу, ако уђе, онда два гола, и онда можда имамо победу... Све у свему, мислим да могу да будем задовољан са већином играча. То ограничава нечији рад, али понављам, урадили смо свој посао, имали смо предност, али нисмо могли да освојимо пехар, постоје разлози за то, али то је део игре. Честитам противнику“.
— Атила Пинтер[4]
Дебрецин ВШК (НБ I)2 : 1Ђер ЕТО (НБ I)
Адамо Коулибали Гол 5186 Извештај Немања Андрић
Гледалаца: 5.570
Судија: Виктор Касаји (Мађарска)
дебрецин
Ђер
GK Мађарска Иштван Верпец
DF Мађарска Петер Мате
DF Мађарска Чаба Бернат
DF Мађарска Норберт Месарош
DF Мађарска Михаљ Корхут
MF Мађарска Петер Цвиткович Изашао из игре — замењен 81
MF Хондурас Луис Рамос Жути картон 19
MF Мађарска Адам Боди
MF Мађарска Јанош Ференци Изашао из игре — замењен 68
FW Француска Адамо Кулибали
FW Мађарска Тамаш Кулчар Изашао из игре — замењен 40
Резерве:
GK Мађарска Герге Сечи
DF Мађарска Иштван Сич
MF Француска Селим Буадла Ушао у игру 81
MF Мађарска Иштван Шпицмилер
MF Мађарска Тибор Домби
FW Сенегал Ибрахима Сидибе Ушао у игру 40
FW Мађарска Марк сечи Ушао у игру 68
Тренер:
Мађарска Елемер Кондаш
GK Словачка Петер Молнар
DF Мађарска Акош Такач Жути картон 90+3
DF Мађарска Золтан Липтак Изашао из игре — замењен 81
MF Чешка Михал Швец
MF Србија Никола Трајковић Жути картон 47 Изашао из игре — замењен 62
MF Мађарска Мате Паткаји
MF Мађарска Данијел Велђи
MF Босна и Херцеговина Ђорђе Кембер
MF Србија Немања Андрић
FW Естонија Тармо Кинк
FW Мађарска Роланд Варга Изашао из игре — замењен 32
Резерве:
GK Словачка Лубош Каменар
DF Србија Владимир Ђорђевић Ушао у игру 81
MF Словенија Рок КронаветерУшао у игру 32
MF Мађарска Адам Дудаш Ушао у игру 62
MF Литванија Линас Пилибаитис
MF Хрватска Марко Дињар
FW Грузија Гиорги Квилитаиа
Тренер:
Мађарска Атила Пинтер

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Debrecen vs. Győri ETO”. Soccerway. 22. 5. 2013. 
  2. ^ Страница Самофудбал
  3. ^ „MK-döntő: A kupasiker gyógyír számunkra - Kondás”. nemzetisport.hu. 2013-05-22. Приступљено 2013-05-22. 
  4. ^ „MK-döntő: Senki nem kérte, hogy locsolják fel a pályát - Pintér”. nemzetisport.hu. 2013-05-22. Приступљено 2013-05-22. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]