Фицрој Маклејн

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Фицрој Меклејн)
Фицрој Маклејн
Yugoslav-leader-marsal-tito-talking-with-itzroy-maclean.jpg
Фицрој Маклејн са Јосипом Брозом Титом.
Датум рођења (1911-03-11)11. март 1911.
Место рођења Каиро
Египат
Датум смрти 15. јун 1996.(1996-06-15) (85 год.)
Место смрти Хертфорд
Уједињено Краљевство
Школа Колеџ Итон

Фицрој Маклејн (енгл. Sir Fitzroy MacLean; Каиро, 11. март 1911Хертфорд, 15. јун 1996) је био познати шкотски војник, писац и политичар. Према неким наводима, Маклејн је, уз друге личности, послужио као узор за лик Џејмса Бонда.[1][2]

Фицрој Маклејн је био пријатељ и човек од поверења британског премијера Черчила којег је Черчил са само 36 година унапредио у бригадног генерала, и упутио у Југославију „да открије ко убија највише Немаца да би им помогли да их убијају још више“.[3] Бригадир Фицрој Маклејн је у Другом светском рату од 1943. године био шеф британске војне мисије код Врховног штаба НОВ и ПОЈ. Иако су Черчилове симпатије иницијално биле на страни Михаиловића и југословенске краљевске владе у Лондону, британска обавештајна служба је дошла до закључка да се у Југославији партизани много озбиљније боре против фашиста него четници, након чега су Савезници почели да их помажу.

Викицитати „Усмено сам (г. Идну) поновио моје главне закључке: да је партизански покрет од несхватљиво већег значаја но што се то сматра изван Југославије; да њиме сасвим недвосмислено руководе комунисти и да је чврсто оријентисан ка Москви; да је као покрет отпора веома ефикасан и да се његова ефикасност може знатно повећати уз савезничку помоћ; али, независно од тога да ли ћемо им пружити помоћ или не, Тито и његови следбеници имаће одлучујући утицај у Југославији после ослобођења.[4]

Фицрој Маклејн је заједно са партизанима био на разним ратиштима широм Југославије. Одиграо је значајну улогу у проширивању веза између савезника и НОВЈ у погледу признања, снабдевања, опремања, евакуације цивила и рањеника и ваздушне подршке. Између осталог, са члановима своје мисије, стигао је у Београд у току операција за његово ослобађање 1944. 6. јануара 1945. маршал Југославије Јосип Броз и шеф британске војне мисије Фицрој Маклејн су склопили споразум о успостављању ваздухопловне базе код Задра за потребе савезничког ваздухопловства у борби против немачких снага. Фицрој Маклејн је гајио јаку емотивну везу са Црном Гором, о чему је једном приликом рекао: „Ако бих се икада поново родио, поред Шкотске, желио бих да живим и у Црној Гори, и да ме најтежим тренуцима живота бране Црногорци”.[1]

Своја сећања из Другог светског рата са подручја бивше Југославије објавио је у књизи Рат на Балкану.[5] Написао је и неколико дела о Титу. Посљедња књига о југословенском лидеру, „Илустрована биографија председника Тита”, објављена годину дана после Титове смрти.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Ledi Veronika Meklejn, supruga čuvenog generala Ficroja Meklejna, posjetila Crnu Goru, Приступљено 22. 4. 2013.
  2. „Sir Fitzroy '007' Maclean's James Bond books sell for £26,000 - Lyon & Turnbull”. Lyonandturnbull.com. 3. 9. 2008. Приступљено 8. 2. 2010. 
  3. Maclean, F: Eastern Approaches, page 287. Time Life Books (1980). "simply to find out who was killing the most Germans and suggest means by which we could help them to kill more."
  4. Маклејн, Фицрој (1964). Рат на Балкану. Загреб: Стварност. 
  5. Oslobođenje Beograda: Naši tragični, slavni i veliki dani, Приступљено 22. 4. 2013.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]