Фишеров салаш у Руми

С Википедије, слободне енциклопедије
Фишеров салаш у Руми
Фишеров салаш
Опште информације
МестоРума
ОпштинаРума
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Фишеров салаш у Руми је имао намену летњиковца, налази се на путу РумаШабац, према Јарку, подигнут је крајем 19. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Лоциран у пространом парку са богатим и разноврсним растињем, представља репрезентативан пример објекта на коме је дрво као материјал за градњу дошло до пуног изражаја. После пожара 1966. године зграда је доведена у првобитно стање, добила је тршчани кров и све дрвене делове које је раније имала. Измењена је само мала зграда која се надовезивала на трем. Објекат је правоугаоне основе, чеоним странама окренут у правцу исток-запад. Дуж читаве северне и западне стране протеже се трем са дрвеном оградом и профилисаним стубовима изнад ограде. Преко трема се спушта тршчани кров, а из крова, на северној страни издиже се мањи зид са два прозора поткровља. Јужном фасадом доминира равна зидна површина са три декоративна прозора различитих величина и положаја и улазни трем на који се надовезује декоративна надстрешница, која повезује ову зграду са мањим помоћним објектом. Дрвеним делом надстрешнице, која је дуга око 5 m и покривена трском, и улазног трема потпуно стилски одговарају тремовима северне и западне фасаде.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.