Пређи на садржај

Фол

С Википедије, слободне енциклопедије
Фол и Херакло

Фол (грч. Pholos) (лат. Pholus) - Један од кентаура, полуљуди - полукоњ, син Дионисовог пратиоца Силена и нимфе Мелије.

Митологија[уреди | уреди извор]

Фол се, за разлику од свих својих другова кентаура, који су били прилично необразовани и дивљи, одликовао мудрошћу. Био је велики пријатељ највећег јунака грчких митова, Херакла.

Када је по налогу микенског краља Еуристеја, Херакло пошао у лов на еримантског вепра, зауставио се, код свог пријатеља кентаура Фола.

Фол је у част доласка Херакла приредио велику гозбу и отворио велико буре вина. Вино је било власништво свих кентаура, и када се мирис вина проширио по околини, остали кентаури су дотрчали и напали кућу у којој је живео Фол, не би ли спасли своје вино.

Херакло је бранио Фола и ватреним цепаницама отерао је кентауре све до Пелопонеза, где су се они сакрили у Хиронову пећину на Мелејском рту.

Сакривене у пећини, Херакло је, отровним стрелама гађао кентауре, а једна од стрела је несретним случајем погодила и његовог великог пријатеља, још једног мудрог кентаура, Хирона.

И мада се Херакло трудио да излечи Хирона, није му то успело јер су стреле биле натопљене отровом из жучи Хидре, а против тог отрова није било лека.

  • Од тог времена се за случајне трагичне последице каже - „Фолово гостопримство“.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб. стр. 108. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]