Фоланд нет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фоланд нет
BAM-18-Folland Gnat Fo141.jpg
Опште
Посада једносед
Земља порекла  Уједињено Краљевство
Произвођач Фоланд еркрафт
Први лет 18. јул 1955.
Уведен у употребу 1959.
Повучен из употребе 1979.
Број примерака 449
Портал:Ваздухопловство

Фоланд нет (енгл. Folland Gnat) је једнокрилни једноседи лаки ловац-бомбардер металне конструкције са увлачивим „трицикл” стајним трапом пореклом из Велике Британије. Први лет обавио је 1955, а у употреби је био око 20 година у периоду 1959-1979. Користиле су га ваздухопловне снаге Велике Британије, Финске, Индије и Југославије.

Развој и употреба[уреди]

Захваљујући развоју млазних мотора са све већим потиском, период после Другог светског рата обележила је појава великих и скупих млазних борбених авиона. У складу са идејом совјетског конструктора Јаковљева о лаком ловцу високих перформанси чија би цена била прихватљива за мање земље или земље у развоју, енглески инжењер Теди Питер (Teddy Petter) на сопствену иницијативу пројектовао је авион под ознаком Фо 141 чији је прототип полетео 18. јула 1955. а први серијски грађен авион 26. маја 1956. године.

Док енглеско ратно ваздухопловство није показало интерес за овај авион, то су учиниле Финска и Индија, од којих је ова друга септембра 1956. откупила лиценцу за производњу авиона и мотора. Врхунац успеха индијских Нетова десио се 1965. у ваздушним борбама изнад Кашмира у рату са Пакистаном. До гашења производње 1973. године укупно је направљено нешто мање од 300 Нетова, али је индијска фабрика авиона ХАЛ 1969. године почела рад на модернизованој варијанти под именом Еџет (Ajeet).

Југославија[уреди]

Југословенско ратно ваздухопловство било је заинтересовано за увођење чак 700 примерака једноседе и двоседе верзије овог авиона у наоружање као и за његову лиценцну производњу, па је јуна 1958. набављено два примерка која су испитана у Ваздухопловно опитном центру (ВОЦ). Током испитивања један авион је расходован због удеса, а због уочених одређених недостатака везаних за одржавање и експлоатацију као и превисоке цене за авионе и лиценцу одустало се од његове даље набавке. Други примерак је расходован 1962. да би 31. августа 1963. године био предат Музеју ваздухопловста Београд.

Модели[уреди]

Folland Gnat Mk I.svg

Корисници[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]