Фолксваген поло

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фолксваген поло
IAA 2017, Frankfurt (1Y7A1954).jpg
Преглед
ПроизвођачФолксваген
Производња1975 –
Каросерија и шасија
КласаМали аутомобил
Каросерија3 врата – хечбек
5 врата – хечбек
4 врата – седан

Фолксваген поло (нем. Volkswagen Polo) је мали градски аутомобил који се производи у Волфсбургу од пролећа 1975. године. Четврти модел пола има димензије које су сличне голфу II.

На тржиштима је продаван као хечбек, али и у верзијама седан и караван. Унутар Фолксваген групе, механичку платформу дели са Шкодом фабијом, Сеат ибицом и Аудијем А1.

Пета генерација је 2010. године изабрана за светски и за европски аутомобил године.[1]

Историја модела[уреди]

Фолксваген Поло IV[уреди]

Четврта генерација Фолксваген Пола исправља грешке претходника. Фолксваген Поло 4 долази са бољом завршном обрадом, бољом опремом и унапређеним возним карактеристикама. Пошто се појавио Лупо ,2001. Фолксваген Поло 4 је усвојио потпуно нову каросерију, потпуно другачији изглед, већу и тежу шасију која шаље ВW Поло 4 у вишу класу. Заузима прикључак који је држао Голф. Фолксваген Поло 4 има устаљену позицију на тржишту малих аутомобила, у понуди Фолксваген је више од 30 година и даље ужива успех. Купци имају поверење у њега, знајући да је произвођач стално побољшава возило и чини га привлачнијим. Сваки наредна генерација је све више удобна и функционална, добро је завршна обрада и квалитетне компоненте. Четврта генерација Фолксваген Пола је градски аутомобил са вишим стандардом, удобан, добро уређен, са широким спектром мотора. Фолксваген Поло је врло пожељан аутомобил и нећете имати проблема да га продате када за то дође време. Фолксваген Поло 4( Тип 9Н) дели своју платформу са Сеат Ибиз МК3, Шкода Фабиа Мк1 и Шкода Фабиа Мк2.[2]

Референце[уреди]

  1. ^ „2010: аутомобил године” (на језику: енглески). caroftheyear.org. Архивирано из оригинала на датум 30. 10. 2016. Приступљено 11. 11. 2015. 
  2. ^ „MLfree.com-Фолксваген Поло 4”. 

Спољашње везе[уреди]