Пређи на садржај

Фолксваген поло

С Википедије, слободне енциклопедије
Фолксваген поло
Преглед
ПроизвођачФолксваген
Производња1975 –
Каросерија и шасија
КласаМали аутомобил
Каросерија3 врата – хечбек
5 врата – хечбек
4 врата – седан

Фолксваген поло (нем. Volkswagen Polo) је мали градски аутомобил који се производи у Волфсбургу од пролећа 1975. године. Четврти модел пола има димензије које су сличне голфу II.

На тржиштима је продаван као хечбек, али и у верзијама седан и караван. Унутар Фолксваген групе, механичку платформу дели са Шкодом фабијом, Сеат ибицом и Аудијем А1.

Пета генерација је 2010. године изабрана за светски и за европски аутомобил године.[1]

Историја модела[уреди | уреди извор]

Фолксваген поло IV[уреди | уреди извор]

Четврта генерација Фолксваген пола исправља грешке претходника. Четврта генерација долази са бољом завршном обрадом, бољом опремом и унапређеним возним карактеристикама. Пошто се појавио лупо 2001. године, поло IV је усвојио потпуно нову каросерију, потпуно другачији изглед, већу и тежу шасију која шаље поло у вишу класу. Заузима прикључак који је држао голф. Фолксваген поло 4 има устаљену позицију на тржишту малих аутомобила, у понуди Фолксваген је више од 30 година и даље ужива успех.

Купци имају поверење у њега, знајући да је произвођач стално побољшава возило и чини га привлачнијим. Сваки наредна генерација је све више удобна и функционална, добра је завршна обрада и квалитетне компоненте. Четврта генерација Фолксваген пола је градски аутомобил са вишим стандардом, удобан, добро уређен, са широким спектром мотора. Поло 4 (Тип 9Н) дели своју платформу са Сеат ибицом III, Шкодом фабијом I и II.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „2010: аутомобил године” (на језику: енглески). caroftheyear.org. Архивирано из оригинала 30. 10. 2016. г. Приступљено 11. 11. 2015. 
  2. ^ „MLfree.com-Фолксваген Поло 4”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]