Фондан

С Википедије, слободне енциклопедије
Свечана торта обложена фонданом

Фондан (франц. fondant) јесте глазура која се користи за украшавање или обликовање торти и колача. Прави се од шећера, воде, желатина, биљне масноће и глицерола.[1] Нема текстуру већине глазура; изваљани фондан је сличан тврдој глини, док је изливени фондан густа течност. Реч, на француском, значи „топљење“, долази из истог корена као фонди и ливница.

Врсте ваљаног фондана[уреди | уреди извор]

Роловани (ваљани) фондан, глазура од фондана или pettinice, који није исти материјал као изливени фондан, обично се користи за украшавање свадбених торти. Иако се свадбене торте традиционално праве са марципаном и краљевском глазуром, фондан је све чешћи због алергија на орашасте плодове јер не захтева брашно од бадема. Роловани фондан укључује желатин (или агар у вегетаријанским рецептима) и глицерин за храну, који одржава масу савитљивом и ствара конзистенцију попут теста. Роловани фондан се развлачи као кора за питу и њиме се прекрива колач.

Комерцијални стабилни ваљани фондан често се састоји углавном од шећера и хидрогенизованог уља. Међутим, доступне су различите формулације за комерцијални фондан који је стабилан при складиштењу и укључује друге састојке, као што су шећер, целулозна гума и вода.

Маршмелоу фондан[2] је облик ваљаног фондана који често праве и користе домаћи пекари и аматери. Маршмелоу фондан се прави комбиновањем растопљеног белог слеза, воде, шећера у праху и чврсте биљне масноће. Пекари аматери користе овај рецепт за домаћи фондан због лаког приступа потребним састојцима.[3]

Скулпторски фондант је сличан ваљаном фондану, али је чвршће конзистенције, што га чини добрим материјалом за вајање.

Шећерна паста или гумена паста је слична ваљаном фондану, али се потпуно стврдне — и стога се користи за веће украсе за торте, као што су фигуре младе и младожење, веће цвеће итд. Шећерна паста се прави углавном од беланаца, шећера у праху и масноће.[4] Може се додати тилоза како би паста била савитљивија за рад са детаљима.[5]

Физичка хемија изливеног фондана[уреди | уреди извор]

Изливени фондан настаје презасићењем воде са сахарозом. Више од два пута више шећера се раствара у води на тачки кључања него на собној температури. Након што се сахароза раствори, ако се раствор остави да се охлади, шећер остаје растворен у презасићеном раствору док не дође до нуклеације. Док је раствор презасићен, ако кувар стави кристале шећера (нерастворену сахарозу) у мешавину или промеша раствор, растворена сахароза кристализује и формира велике, хрскаве кристале (тако се праве камене бомбоне). Међутим, ако кувар пусти да се раствор неометано охлади, а затим га снажно промеша, формира се много сићушних кристала, што резултира фонданом глатке текстуре.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „How to Make Rolled Fondant (Bold Baking Basics) - Gemma's Bigger Bolder Baking”. Gemma’s Bigger Bolder Baking (на језику: енглески). 1. 8. 2016. Приступљено 15. 10. 2017. 
  2. ^ „Rolled Marshmallow Fondant”. www.wilton.com (на језику: енглески). Приступљено 2018-06-04. 
  3. ^ „My big fat British wedding cake”. BBC. 8. 10. 2015. Приступљено 16. 10. 2015. 
  4. ^ „Fondant vs Gum Paste vs Modeling Chocolate”. myblueprint.com. Архивирано из оригинала 28. 05. 2020. г. Приступљено 30. 3. 2019. 
  5. ^ „Tylose gumpaste recipe tutorial”. designmeacake.com. Приступљено 31. 3. 2019.