Форум (трг у античким градовима)

С Википедије, слободне енциклопедије
Форум у античком граду Помпеји.

Форум (дословно преведено са латинског место на отвореном) је трг који је по правилу представљао средиште друштвеног и државног живота у античким староримским градовима. По узору на изворни Римски форум у самом граду Риму, сваки римски град је добио један отворени простор смештен приближно у средишту града, окружен јавним зградама, а често и колонадама (тзв. Стоа). Форум је служио и као тржница, а на њему су се одржавале и разне јавне манифестације, укључујући и суђења.

У неким случајевима, власти су форуме из практичних потреба оснивале и на местима изван градова, где би се то учинило корисним за развој трговине и обављање јавних послова.


У римском војном логору - каструм - форум је био отворени простор испред праеториума, шатора главног заповедника; на укрштању улице декуманус (која је повезивала западна - синистра - и источна - декстера - врата каструма) и улице кардо максимус (која је повезивала јужна - декумана - и северна - праеториа - врата каструма). Многи каструми су с временом попуњавани зиданим зградама и након тога би постајали градови.

Шема римског војног каструма. Видимо четвора врата: преторска на северу (5); декуманска на југу (7), источна (десна, dextera) (4) и западна (лева, sinistra) (6). Cardo maximus (2) је повезивао порта праеториа и порта декумана, а улица decumanus maximus (3) повезивала је porta dextera и porta sinistra. На раскрници двеју главних улица је по правилу био постављен шатор главног заповедника - праеториум (1); а уз њега се простирао форум.

Славни Римски архитектa Витрувије из првог столећа пре Христа писао је да би форум требало да буде довољно велик како би био у стању да прими мноштво људи, али не и прегломазан, да се људи у њему неби осјећали као патуљци. Размера дужине и ширине форума би према Витрувију требали да буде у односу 3 : 2.

Форуми су углавном били поплочани, али се преко њих није саобраћало колима, изузев за време свечаних мимохода. Угледнији и богатији градови имали су наткривене тремове који су окруживали форум; ту су се вро често налазили споменици и кипови посвећени боговима.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]