Фоча у Другом свјетском рату

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фоча у Другом свјетском рату

Усташка офанзива 1942. и злочини[уреди | уреди извор]

Независна Држава Хрватска је у марту 1942. године организовала велику усташку офанзиву на подручју Олова, Сарајева, Кладња, Калиновика, Фоче, Хан Пијеска, Романије, Сокоца, Рогатице и Борика, са намјером да помјери границе Независне Државе Хрватске до Дрине, и масовним геноцидим уништи српско становништво на овом подручју.[1]

Злочин у Фочи 1945.[уреди | уреди извор]

У области Фоче, Миљевине и Калиновика у мају 1945. године је ликвидирано 22.000 ненаоружаних српских младића који су 1944. године били мобилисани у састав Југословенске војске у отаџбини. Починиоци злочина су били припадници СС Ханџар дивизије, а жртве су били ненаоружани српски младићи углавном из Шумадије.[2] У овим масовним ликвидацијама је страдао и велики број српског свештенства, а према свједочењима преживјелих, „Дрина је била пуна српских лешева“. Велики број од 22.000 масовно ликвидираних Срба је осим у ријеку Дрину бачен и у јаму Понор код Фоче, која је након завршетка рата затрпана јеловом грађом из оближњег рудника, како би се зауставио смрад распадајућих тијела који је долазио из јаме Понор.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Митрополија дабробосанска (21. јул 2008). „Освештан споменик жртвама усташке Црне легије”. Српска православна црква. Приступљено 02. 11. 2010. 
  2. ^ Митрополија дабробосанска (21. јул 2008). „Освештан споменик жртвама усташке Црне легије”. Српска православна црква. Приступљено 02. 11. 2010. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]