Француска акција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Француска акција (франц. Action française) је био француски политички покрет крајње деснице. Исто име је носио часопис повезан са овим покретом.

Покрет и часопис су основали Морис Пижо и Анри Вожоа 1889, као националистичка реакција против интервенције левичарских интелектуалаца у корист Алфреда Драјфуса. Шарл Морас је брзо приступио Француској акцији и постао њен главни идеолог. Под Морасовим утицајем, Француска акција је постала монархистички, контрареволуционарни (усмерен против наслеђа Француске револуције) и антидемократски покрет и подржавао је интегрални национализам и католицизам.

Убрзо по свом оснивању, Француска акција је покушала да утиче на јавно мњење претварањем свог часописа у дневне новине и оснивањем разних организација. До 1914. постала је најбоље структурирани и највиталнији националистичи покрет у Француској. Током међуратног периода покрет се залагао за обнову монархије, увођење сталешког државног уређења и снажење француског национализма. У међуратном периоду покрет је уживао у престижу и утицају, али је његова популарност постепено опадала као последица успон фашизма и прекидањем односа са Католичком црквом. Током Другог светског рата, Француска акција је подршавала вишијевски режим и маршала Филипа Петена. Након пада вишијевског режима, њене новине су забрањене, а Морас је осуђен на доживотни затвор. Ипак, покрет је наставио да постоји захваљујући новим публикацијама и политичком покретима. Иако Француска акција није главна снаге на десници као што је била некад, њене идеје су остале утицајне. Покрет се током деценија традиционално истицао и својим антисемитизмом.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ Davis 2002, стр. 79-120

Литература[уреди]

  • Davis, Peter (2002). Extreme Right in France, 1789 to Present – From de Maistre to Le Pen. Routledge. стр. 79—120.