Француски и индијански рат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Француски и индијански рат
Део Седмогодишњег рата
French and indian war map.svg
Време:1754–1763
Место:Северна Америка
Сукобљене стране
 Краљевство Велика Британија  Краљевина Француска

Француски и индијански рат (1754–1763) је амерички назив за северноамеричко бојиште Седмогодишњег рата. Исти рат се у канадској историји назива Рат освајања. Рат је углавном вођен између колонија Британске Америке и Нове Француске, а обе стране су појачале војне јединице из њихових матичних држава Велике Британије и Француске, које су једна другој објавиле рат 1756. Исте године, рат је ескалирао од регионалног питања до светског рата.

Име рата се односи на два главна непријатеља британских колониста: француске снаге и разне домородачке војске у савезу са Французима. Британски и европске историчари користе назив Седмогодишњи рат, као и многи Канађани. Франкоканађани називају овај рат Рат освајања.

Рат је вођен углавном дуж границе која је одвајала Нову Француску од британских колонија од Вирџиније до Нове Шкотске. Французи су били бројчано много слабији, па су се много ослањали на индијанске савезнице. Рат је избио због спора око контроле над саставом река Алегени и Мононгахила, места француске тврђаве Форт Дјукен и данашњег Питсбурга. Спор се претворио у сукоб у бици код Жумонвил Глена у мају 1754, у којој је вирџинијска милиција под командом 22-годишњег Џорџа Вашингтона ухватила у заседи француску патролу. Све британске операције од 1755. до 1757. у пограничним областима Пенсилваније и Њујорка су пропале, због лошег вођења, унутрашњих подела и ефикасних канадских, француских и индијанских напада. Британско освајање Форт Босажура 1755. на граници која је одвајала Акадију од Нове Шкотске је довело до протеривања Акађана. Наређење за депортације је издао Вилијам Ширли, врховни командант Северне Америке, без добијања сагласности од Велике Британије. Акађани, и они који су заробљени са оружјем и они који су положили заклетву британском краљу, су протерани. Исто тако, Инцијанци су били протерани са својих земаља да би се направило места да досељенике у Нову Енглеску.

Након катастрофалне британске кампање из 1757. (која је за исход имала неуспешни поход на Луисбург и опсаду Форт Вилијам Хенрија, што је пратило индијанско мучење и масакрирање британских заробљеника), британска влада је поднела остаку. На власт је дошао Вилијам Пит и значајно је повећао британске војне ресурсе у колонијама у време када Француска није била вољна да ризикује велике конвоје у помоћ својим малим снагама у Новој Француској. Она је концентрисала своју војску против Пруске и њених савезника на европском бојишту. Између 1758. и 1760. британска војске је продрла у срце Нове Француске и заузела Монтреал у септембру 1760.

Исход рата је био један од најзначајнијих догађаја у веку англо-француских ратова. Француска је уступила Француску Луизијану источно од реке Мисисипи свом савезнику Шпанији као надокнаду за шпанску предају Флориде Британцима у замену за враћање Хаване. Француске колоније северно од Кариба су сведене на острва Сен Пјер и Микелон, што је потврдило положај Велике Британије као доминантне колонијалне силе у источној Северној Америци.

Спољашње везе[уреди]