Франц Бабингер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Франц Бабингер

Пошаљи фотографију

Општи подаци
Датум рођења 15. јануар 1891.
Место рођења Вајден ин дер Оберпфалц (Немачко царство)
Датум смрти 23. јун 1967.
Место смрти Драч (Албанија)
Рад

Франц Бабингер (нем. Franz Babinger; Вајден ин дер Оберпфалц, 15. јануар 1891Драч, 23. јун 1967) је био немачки историчар и један од пионира туркологије.

До почетка Првог светског рата студирао је индологију на Минхенском универзитету. Током рата боравио је на Блиском истоку где је једно време био официр за везу у штабу Мустафе Кемала. Постао је универзитетски професор у Берлину 1922. Сукобио се са новим, нацистичким властима, па је избегао у Румунију где је предавао на универзитетима у Букурешту и Јашију. У Западну Немачку вратио се 1948. када је преузео новоосновану катедру за историју и културу Блиског истока и туркологију на Минхенском универзитету. Пензионисан је 1958. године. Био је члан многих научних удружења између осталих и Баварске академије наука у Минхену и Академије наука у Гетингену. За дописног члана ЈАЗУ биран је 1931. и 1953. године. Сарађивао је и са српским историчарима којима је омогућио да се упознају са тада недоступним турским документима. Прикупљао је важне турске рукописе на тлу Југославије и ти рукописи били су темељ Оријенталне збирке ЈАЗУ.

Проучавао је читаву историју Османског царства, али се највише интересовао за 15. и 16. век. Његов научни опус изузетно је обиман. Обухвата стотине чланака и више књига. Проучавајући османске хроничаре и писце историја написао је приручник који је и данас значајан за проучаваоце османске историје. Његова биографија Мехмеда Освајача први пут је издата 1953. године и од тада је преведена на многе језике и била је изузето популарна за једно историографско дело. Написао је 122 чланка за лајденску Енциклопедију ислама. Велику пажњи посветио је проучавању и објављивању османских историјских извора.