Пређи на садржај

Фрањевачки самостан у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Фрањевачки самостан у Суботици
Фрањевачки самостан у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкаполовина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Фрањевачки самостан у Суботици је подигнут средином 18. века и представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Фрањевачки самостан и црква су посвећене Светом Михајлу, налазе се на месту једне од најважнијих стратегијских тачака у борби против Турака, суботичке тврђаве, подигнуте 1439. године трудом Јанка Сибињанина. Све до 1773. године представљали су једину жупу у Суботици, што је одредило њихову улогу у историји читавог краја, посебно када су у питању католички верници.[1]

Црква је подигнута 1730. године, проширивањем капеле коју су 1695. године основали фрањевци у великој дворани приземља суботичке куле. Остатак просторија претворен је 1716. године у самостан. У њега се улази из подножја јужног торња цркве, саграђеног за време турске окупације. Састоји се од приземља и спрата који формирају простран атријум правоугаоне основе. Дуж оба нивоа пружају се ходници засведени сферним сводовима. Одсуство фасадне декорације уобичајено је за резиденцијалне објекте фрањевачког реда. Изузетак је кордонски венац који дели зидове на два дела.

У самостану је отворена 1731. године прва основна школа у Суботици, 1747. године прва гимназија, а нешто касније и виша школа реторике и филозофије. Јака просветна делатност утицала је да се одлука цара Јосифа II о укидању фрањевачких самостана не примени.

Рестаурација зидних слика у трпезарији изведена је 1995. године, а санациони радови на крову 1999. године.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.