Фрањевци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Грб фрањевачког реда

Фрањевци (лат. Ordo fratrum minorum скраћено OFM;Ред мале браће; остали називи францискани, франовци, фратри, мала браћа, минорити) су католички ред назван по оснивачу Фрањи Асишком (Đovani, Frančesko Bernardone, 1181—1226). Убрајају се међу просјачке редове, јер су вођени идеалима свог оснивача, полагали завет сиромаштва и били путујући просјаци — проповедници.

Тај у почетку јединствени мушки Ред мале браће, назива се и Првим редом Светог Фрање (фрањевци у ужем смислу). У ширем смислу осим њега фрањевачким се називају још два реда којима је зачетник Фрањо Асишки: Други ред сиромашних сестара (кларисе), и Трећи ред покорника за световњаке и многобројне редовничке заједнице и конгрегације које се оснивају на редовничким правилима Фрање Асишког.

Мала браћа, мала браћа конветуалци и мала браћа капуцини разишли су се због различитих схватања примене идеала светог Фрање у пракси. Сви се углавном баве проповедништвом, мисионарством, парохијским радом, али и научним и наставничким радом.

Сиромашне кларисе су жене следбенице Свете Кларе припаднице другог реда светог Фрање. Лаици који живе према идеалима фрањеваца чланови су трећег реда, а неки од лаика мушкараца су удружени у трећи ред светог Фрање; постоји и знатан број фрањевачких сестринстава која живе по правилу чланова трећег реда.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Фрањевци