Френк Херберт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Френк Херберт

FrankHerbert1978-cropped.jpg
Френк Херберт, амерички писац

Информације
Пуно име Franklin Patrick Herbert
Датум рођења 8. октобар 1920.
Место рођења Такома (Вашингтон, САД)
Датум смрти 11. фебруар 1986.
Место смрти Медисон (Висконсин, САД)
Дела
Најважнија дела „Дина“
Потпис

Френк Херберт (енг. Franklin Patrick Herbert; Такома, 8. октобар 1920Медисон, 11. фебруар 1986) је амерички писац научне фантастике. Рођен је као Франк Херберт Јуниор у Такоми, Вашингтон. Са 19 година почиње да пише за локалне новине, али када почне Други светски рат одлази у војску где је војни фотограф. По повратку из рата се уписује на књижевност, али је није дипломирао. Научну фантастику почиње да пише 1950-их. Његова дела су инспирисана екологијом у спрези са еволуцијом, религијом и политиком.

Стваралаштво[уреди]

Херберт је највише познат по свом романуДина“ (1965), који се сматра једним од најбољих романа научне фантастике икада написаних[тражи се извор од 09. 2009.]. Радња је смештена на пустињску планету Аракис, која је постојбина џиновских црва и једини извор најтраженије дроге у целом Универзуму, зачина меланжа. Ова епска авантура је освојила обе најзначајније америчке награде за стваралаштво из области научне фантастике, „Хуго“ и „Небула“, и добила култни статус међу читаоцима научне фантастике.

Огромна полуларност књиге довела је до пет наставака: Месија Дине (1969), Деца Дине (1976), Божански цар Дине (1981), Јеретици Дине (1984) и Капитол Дина (1985).

Поред ових, Херберт је аутор и многих других романа који су остали у сенци серијала о Дини: „Хелстромова кошница“, „Одредиште: ништавило“, „Хајзенбергове очи“, „Експеримент 'Досади'“, „Инцидент 'Исус'“, „Ефекат 'Лазар'“...

У својим причама Херберт се често дотицао великих културолошких дешавања и оних из човекове околине.

Спољашње везе[уреди]