Френсис

С Википедије, слободне енциклопедије
Френсис
IMDb веза

Френсис (енгл. Frances) је амерички биографски филм из 1982. У филму наступа Џесика Ланг као глумица Френсис Фармер. Ким Стенли и Сем Шепард се појављују у споредним улогама.

Филм хронолошки приказује живот Френсис Фармер од 1930-их као средњошколке, њену кратку филмску каријеру, њену хоспитализацију 1940-их због наводне менталне болести и њену дехоспитализацију 1950-их и појављивање у емисијиThis Is Your Life. Након премијере, филм је рекламиран као наводно истинита прича Фармерина живота али сценарио је углавном био измишљен. На примјер, филм приказује да је Фармерова била лоботомизирана; за шта се претпоставља да се није десило.[1]

Улоге[уреди | уреди извор]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Џесика Ланг је номинована за Оскара и Златни глобус у категорији најбоље главне глумице, а Ким Стенли је била номинована за Оскара и Златни глобус у категорији најбоље споредне глумице. Филм је такође приказан на 13-ом Московском међународном филмском фестивалу гдје је Лангова добила награду за најбољу глумицу.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kauffman, Jeffrey. Shedding Light on Shadowland: The Truth about Frances Farmer Архивирано на сајту Wayback Machine (21. јул 2015). 1999, 2004.
  2. ^ „13th Moscow International Film Festival (1983)”. MIFF. Архивирано из оригинала 07. 11. 2013. г. Приступљено 6. 2. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]