Фридине фијесте

С Википедије, слободне енциклопедије
Фридине фијесте: рецепти и сећања на живот с Фридом Кало
Корице књиге српског издања
Настанак и садржај
Ориг. насловFridas fiestas
АуторГвадалупе Ривера и Мари-Пјер Коле
Земља Мексико
Језикенглески
Жанр / врста делакувар, биографија
Издавање
ИздавачСлужбени гласник
Број страница235
Тип медијамек повез
Превод
ПреводилацНикола С. Крзнарић
Датум
издавања
1994.
Класификација
ISBN?978-86-519-0508-0
ISBN ? ориг.9780517592359

Фридине фијесте: рецепти и сећања на живот с Фридом Кало (енгл. Frida's fiestas) је књига ауторки Гвадалупе Ривера (енгл. Guadalupe Rivera) и Мари-Пјер Коле (енгл. Marie-Pierre Colle), објављена 1994. године. Фотографије за књигу је снимио Игнасио Уркиса (енгл. Ignacio Urquiza). Српско издање књиге објављено је 2017. године у издању "Службеног гласника" из Београда у преводу Николе С. Крзнарића.[1] [2]

О аутору[уреди | уреди извор]

  • Гвадалупе Ривера (1924) је ћерка Дијега Ривере из брака са књижевницом Лупе Марин. Гваделупе је била професорка права, савезна посланица у Конгресу, сенаторка, амбасадорка Мексика у различитим међународним организацијама, добитница Националне награде за економију и водећа чланица многих културних организација.[3]
  • Мари-Пјер Коле је новинарка.

О књизи[уреди | уреди извор]

Књига Фридине фијесте представља сећања на живот фриде Кало и Дијега Ривере у Плавој кући. Књига обилује старим црно-белим породичним фотографијама које приказују живот овог брачног пара и уметника у Плавој кући. У књизи се налази више од 100 рецепата за јела која је Фрида волела да припрема као и илустрације тих рецепата. Ту су и фотографије мртвих природа које су инспирисане Фридиним сликама.[4]

Ауторке књиге су описале сећања на то како је уметница дочекивала људе у свом дому. Јела као што су бодљикаве крушке у зеленом пипијан сосу, супа од шкампа, пилетина у маринади, па шкампи у маринади, љути воћни паприкаш, салате и сосови у огромним чинијама, авокадо, пасуљ, ротквице, и многа друга јела мексичке кухиње су се нашла на њеној трпези. Фрида Кало је спремала сва та јела за свој рођендан у јулу, приређивала је и велике забаве на које је позивала "пола Мексика", маријаче, жене у живописним ношњама, људе из Париза, Лондона и Њујорка. Тада се пила текила, пиво у криглама, а свуда је било послужено воће уклопљено са црвеним мушемама и шареним салветама.[3]

Фрида је посебну пажњу поклањала десертима, пуслицама и нугат коцкама и карамелама. У припреми спискова гостију, јела и организације вечера Фриди су помагали породица и пријатељи, и кћерке Дијега Ривере од којих је једна ауторка ове књиге.[3]

Фрида је била посебно одушевљена храном и припремањем јела. Посебно оних јела која су Дијегу била омиљена. Било јој је важно да зна да кува јер је и то било део њене традиције. Гвадалупе Ривера је књигу назвала Фридине фијесте иако су сви, и она, и њен отац Дијего, и многи други, учествовали у прославама заједно са њом.[5]

Плава кућа
Фрида Кало
Фрида и Дијего

Садржај[уреди | уреди извор]

Породична прича и Живот са Фридом

Прве два целине књиге Породична прича и Живот са Фридом опиисују Фриду Кало, њен живот, дело и стваралаштво - оно што је ауторка књиге сматрала да представљају најзначајније и најузбудљивије тренутке у животу Фриде Кало.[6]

Дванаест Фридиних фијеста

Креативни приступ животу и уметности припремања јела приказан је у књизи кроз дванаест фијеста, карактеристичних за сваки месец:[6]

  • Август: Фридино и Дијегово венчање

26. августа 1919. године у Којокану су се венчали Фрида и Дијего. На менију су се тог дана нашла јела: супа од острига, бели пиринач с бананама, хуаузононле у зеленом сосу, паприке пуњене сиром, паприке пуњене млевеним месом (пикадилом), црни моле из Оахаке, црвени хомини паприкаш из Халиска и карамел крем.

  • Септембар: Национални празници

За Фриду као и за све Мексиканце септембар је био "патриотски месец". На прослави једне "Мексичке ноћи", 15. септембра на менију су се нашла јела: чорба од црвене рибе, кукурузни пудинг, паприке у павлаци, пуњене чајоте, пиринач у боји заставе, паприке у ораховом сосу, лимете пуњене кокосом, бодљикаве крушке с анисом, чај од хибискуса и сок од пиринча, сок од лимете.

  • Октобар: Пиков рођендан

Гвадалупин рођендан пред крај месеца, и мени тог дана: чорба од хококе, макароне у сосу ос спанаћа, пржена пилетина у сосу од кикирикија, свињетина динстана у пилкеу, главе поширане у сирупу, сулц од дуња и колачићи од бадема.

  • Новембар: дан мртвих

Дан мртвих је последњег дана у месецу октобру, и на менију једног од њих су се нашла јела: препечени хлеб са сирупом, "хлеб преминулог човека", пилетина у пипијан сосу, жути моле, црвени моле, црвене тамале, тамале у листовима банане, мешано тропско воће у сирупу, бундева у сирупу и атоле од јагода.

  • Децембар: Посаде

Током децембра месеца се одржавало низ светковина почев од 12. децембра када је Дан Девице од Гвадалупе, светице заштитнице Мексика. 8. децембра је Дијегов рођендан као и прослава Безгрешног зачећа. Од 16. децембра су се сваке вечери одржавале светковине које су назване "посаде". На дан прославе прве "посаде" коју је Фрида организовала на менију су била јела: крем супа од кикирикија, риба у капица шкољкама, божићна ћурка, божићна салата, кесадиље са цветовима бундеве, филовани памбазони, тостаде, ромерито, пошећерени уштипци и кокада.

  • Јануар: Богојављенски колач

Уочи Богојављања, прославе Света три краља Фрида је окупљала све чланове породице у Плавој кући како би пресекли богојављански колач. На менију једне од тих вечери била су јела: богојављенски колач, напитак од топле чоколаде, божански колач, такоси с киселом павлаком, флауте, црвене и зелене чалупе, макарони 8ситни колачићи), газњате (пржени колачићи) и крем од ликера од јаја.

  • Фебруар: Крштење на дан Свећнице

На дан крштења ћерке доња Микеле која је дошла у Плаву кућу да се ту обави чин крштења, на дан Свећнице, спремана су следећа јела: сендвичи с прженом свињетином, енчиладе с тапатије сосом, тамале с пилећим пикадилом, пудинг (будинг) од цветова бундеве, свеже кукурузне тамале, чампурадо, ванилице и мале пуслице.

  • Март: Теотивакан, тамо где бораве Сунце и Месец

Март је месец у коме је велики пост с посном храном. Фрида је једном приликом отишла у посету дон Томасу Теуртлију и његовој жени Рози где су је послужили и угостили на вечери, а на менију су се нашла следећа јела: кромпир у зеленом сосу, запржен пасуљ, такоси са шкампима, чорбаст лима пасуљ, хладне паприке с филом од поврћа, црвена риба по рецепту из Веракруза, зелена салата, парадајз, карфиол и цвекла и манго сорбе.

  • Април: Вожња чамцем по језеру Хочимилко

Одлазак до канала Хочимилко једног ужасно топлог дана током априла месеца. Том приликом су у корпу понета јела: чорба од црвеног пасуља, хладна салата од лима пасуља, салата од бодљикавих крушака, карнитас, зачињена свињска печеница, сендвичи са свињетином, гвакамоле са чополте паприкама, воћна салата, сладолед од кокоса, сладолед од црне сапоте и Гренадин пунч.

  • Мај: Свети крст

3. маја, грађевински радници и чланови традиционалних плесних група, одају почаст Светом кртсу. Том приликом на менију су се нашла јела: јагњетина у пијаном сосу, ћуфте у чипотле сосу, пасуљ на зидарски начин, јунетина на зидарски начин, јаја на зидарски начин, чилакиле у зеленом сосу, свињске кожице у гвахило сосу и уштипци у сирупу.

  • Јун: Ручак на везеним столњацима

Фрида је једног јуна дочекивала пријатеље који су требали да је посаветију око изложбе њених слика, и том приликом је припреман обед на ком су се нашла следећа јела: салата Pico de gallo, супа од цветова бундеве, пилећи консоме, супа с резанцима, свињска ребарца, палачинке с кромпиром, салата од тиквица, бакалар на домаћи начин, ликер од јаја, пуњени ананас, сорбе од лимете и "мачји језици".

  • Јуј: Фридин рођендан

За прославу једног Фридиног рођендана, 6. јула, на менију су се нашла следећа јела: супа од шкампа, љути воћни паприкаш, шкампи у маринади, пилетина у маринади, свињски паприкаш из Пуебла, свињетина с бодљикавим крушкама, риба печена у лишћу мексичког бибера, моле поблано, пихтије од свињских ногица, салата од пасуља, ротквица и сира, десерт од слатког кромпира и ананаса, мус од сапоте и карамел крем од пињола.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Fridine fijeste : recepti i sećanja na život s Fridom Kalo”. plus.sr.cobiss.net. Архивирано из оригинала 30. 11. 2021. г. Приступљено 30. 11. 2021. 
  2. ^ „Frida's Fiestas: Recipes and Reminiscences of Life with Frida Kahlo: A Cookbook”. amazon.com (на језику: Engleski). Приступљено 30. 11. 2021. 
  3. ^ а б в „Разнобојне и укусне Фридине гозбе”. politika.rs. Приступљено 30. 11. 2021. 
  4. ^ „ФРИДИНЕ ФИЈЕСТЕ”. klubglasnik.com. Приступљено 30. 11. 2021. 
  5. ^ „KAKO SE FRIDA KALO ZALJUBILA U KUVANJE?”. politikon.rs. Архивирано из оригинала 30. 11. 2021. г. Приступљено 30. 11. 2021. 
  6. ^ а б Rivera, Gvadalupe; Kole, Mari-Pjer (2017). Fridine fijeste : recepti i sećanja na život s Fridom Kalo. Beograd: Službeni glasnik. стр. 5, 11—27. ISBN 978-86-519-0508-0. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]