Фриц Клајн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фриц Клајн
Fritz Klein.jpg
Фриц Клајн
Датум рођења (1888-11-24)24. новембар 1888.
Место рођења Фекетехалом
 Аустроугарска
Датум смрти 13. децембар 1945.(1945-12-13) (57 год.)
Место смрти Хамелн
 Немачка

Фриц Клајн (нем. Fritz Klein; Фекетехалом, 24. новембар 1888Хамелн, 13. децембар 1945) је био немачки лекар обешен због улоге у злочинима у концентрационом логору Берген-Белсен током Холокауста.

Клајн је рођен у Фекетехалому, Аустроугарска (данас Кодлеа у централној Румунији). Студирао је медицину и завршио војну службу у Румунији, завршивши студије у Будимпешти након Првог светског рата. Живео је и радио као лекар у Зибенбиргену (Трансилванија), и врло рано постао члан Нацистичке партије. У мају 1943. је ступио у Вафен-СС и распоређен је у Југославији.

15. децембра 1943, је стигао у концентрациони логор Аушвиц, где је прво радио као логорски лекар у женском логору у Биркенауу. Након тога је радио као логорски лекар у ромском затвору. Такође је учествовао у бројним селекцијама на улазу у логор. У децембру 1944. је пребачен у концентрациони логор Нојенгаме, одакле је послат у концентрациони логор Берген-Белсен јануара 1945.

Када је британска војска ослободила концентрациони логор Берген-Белсен, Фриц Клајн и остатак особља је натеран да закопа лешеве логораша који су у том логору намерно убијени, изгладњени до смрти или убијени принудним радом. На слици се види Клајн у јами окружен лешевима.

Када је упитан како је помирио своја дела са својим етичким лекарским обавезама, изговорио је чувену реченицу:

Моја Хипократова заклетва ми налаже да одсечем гангренозно слепо црево из људског тела. Јевреји су гангренозно слепо црево човечанства. Зато их одсецам.

Био је окривљен током суђења за Белсен, проглашен је кривим и обешен.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]