Фудбалски савез Гвајане

С Википедије, слободне енциклопедије
Фудбалски савез Гвајане
КОНКАКАФ
Изворно имеGuyana Football Federation (GFF)
Основан1902.
СедиштеЏорџтаун, Гвајана
Чланство у ФИФА од1970.
Чланство у КОНКАКАФ одИзмеђу 1969. и 1971.[1][2]
Остала чланстваКФУ
ПредседникВејн Форд
Веб страницаЗванична страна

Фудбалски савез Гвајане (енгл. Guyana Football Federation (GFF)) је управно тело фудбала у Гвајани. Контролише фудбалску репрезентацију Гвајане. ГФФ управља елитну лигу као највиши ниво фудбала у земљи. [3]

Федерација је основана 1902. године, али се придружила ФИФАи тек 1970. године, а у КОНКАКАФу годину дана раније. Савез организује активности и управља фудбалским репрезентацијама: мушкарци, жене, омладина. Под покровитељством федерације одржава се Гвајанска елитна лига, формирана 2015. године од Националне суперлиге [3], као и Куп Гвајане и друга такмичења.

Гвајана је скочила на 92. место у ФИФАи између 2005. и 2007. године након што је била непоражена у четрнаест узастопних утакмица. Фудбал у Гвајани постао је популаран последњих година.

Грегори Ричардсон, Шан Бевенеји и Најџел Кодрингтон су репрезентативци који су тренутно у професионалним тимовима у Сједињеним Државама и Европи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gordon Jeffery. Soccer the International Way (1970) : "continental federation not yet decided - either SOUTH AMERICA or CONCACAF, at the beginning of 1969". Kaye & Ward. 
  2. ^ Репрезентација Гвајане је прве утакмице на КОНКАКАФ турниру имала за квалификације за првенство 1971. године
  3. ^ а б „Elite League looks to inject life into Guyanese domestic football”. Kaieteuer News. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]