Фури фандом

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Антропоморфна фури лисица

Фури фандом (енгл. furry fandom) израз је који се односи на измишљене антропоморфне животињске ликове. Дакле, у питању су животиње са људским особинама. Оне поседују људску интелигенцију и изразе на лицу, говоре, ходају на две ноге и носе одећу. Чак се и неки ликови из цртаних филмова и суперхероји са животињским каректеристикама подразумевају као фури, на пример, Џоси и мачкице (енгл. Jossie and the Pussycats), иако само носе костиме, животињске уши и репове.

Историја[уреди]

Према Фреду Патену, фури концепт потиче са конвекције научне фантастике одржане око 1980. године, када је цртеж Стива Галација започео расправу о коришћењу антропоморфних животиња у новелама. Израз фури фандом (где је furry длакаво, крзнено, а fandom означава поткултуру) почео се користити још од 1983. и постао је стандарди жанр током деведесетих. Међутим, сам концепт је настао много раније у делима као што је Дизнијев „Робин Худ“ из 1973. приказан у лисичјем оделу.

Неки фури фанови праве и носе фури костиме, назване фурсут

Љубитељи са уметничком надареношћу праве своје плишане играчке или праве костиме које користе на парадама и конвенцијама. Одела могу бити од једноставног дизајна попут маске, репа, ушију или маскота до скупљих, која имају електронику и друге функције. Цена је од око $500 за маскоте, до чак $10.000 са скупом електроником за моторику. Чак 80% фанова нема потпуно одело, често због саме цене. Стога многи носе делимична одела која се састоје од ушију, репа, главе и шапа.

Највећа конвенција је Anthrocon, која се одржава у Питсбургу у јулу, када град заради до три милиона долара сваке године. Године 2008. одржана је 39. конвенција овог типа са 16.600 учесника. Прикупљено је и прослеђено у добротворне сврхе $90.000.

Сексуални аспекти[уреди]

Сексуалности практиковаоца фурија често је извор контроверзи и сукоба унутар ове заједнице. Примери сексуалног аспекта у фурију јесу еротски чинови и тематски сајберсекс. Термин јиф (енгл. yiff) најчешће се користи за означавање сексуалне активности која представља фури фетиш, односно сексуалне активности у оквиру супкултуре.

Према интерној студији, 19-25% чланова поткултуре су хомосексуалци, 37-48% бисексуалци, 30-51% хетеросексуалци, док се 3-8% представља као практиковалац „алтернативних сексуалних односа“. Године 2002, око 2% је изјавило интересовање за зоофилију, а мање од 1% за плишофилију. Податке је прикупио Дејвид Џ. Раст 1997. Процењује се да је половина фури особа у вези, од чега 76% оних има везу са партнером унутар супкултуре.