Фјорд Илулисат

С Википедије, слободне енциклопедије
Фјорд Илулисат
Гренландски: Ilulissat Kangerlua
Greenland Ilulissat-25.jpg
Ледени брег који пролази кроз ледени фјорд Илулисат
Светска баштина Унеска
Званично имеЛедени фјорд Илулисат
МестоОпштина Аваната,  Гренланд
Координате69.133333, -49.5
Површина402.400 хектара
КритеријумЛедени фјорд: Природни: (VII), (VIII)
Референца1149
Упис2004. (28. седница)

Фјорд Илулисат (Гренландски.: Ilulissat Kangerlua) је ледени фјорд у западу Гренланда у општини Аванати. Овај фјорд је проглашен за светску баштину УНЕСКА 2004. године.

Географија[уреди | уреди извор]

Ледени брег Илулисат почиње 40 километара западно од гренландске снежне пустиње до Диско залива само на југу града Илулисат. Њен источни крај је Јакосхавнски глечер, који је најпродуктивнији глечер у Северној хемисфери. Глечер тече брзином од 20m до 35m на дан, закључујући да око 20 милијарди тона ледених брегова пролазе кроз фјорд сваке године.[1]

Ледени брегови који се одвајају од фјорда су често велики - високи су око 1 km - толико су високи да плутају низ фјорд и да леже заглављени на дно њихових плитких области, понекад ту стоје и за годину дана, све док се не раздвоје силом глечера и других ледених брегова које пролазе кроз фјорд. При раздвајању, ледени брегови испливају у отворено море и углавном иду ка северу са океанским струјама пре кретању ка југу у Атлантском океану. Већи ледени брегови обично се не топе док не дођу до северне паралеле 40° - 45°, што би требало да буде јужно од Уједињеног Краљевства и отприлике на нивоу паралеле Њујорка.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. „Ilulissat Icefjord”. UNESCO World Heritage Centre (на језику: енглески). Приступљено 2021-04-25. 
  2. ^ „Explore Ilulissat Icefjord – teaching material from GEUS”. Архивирано из оригинала на датум 06. 04. 2018. Приступљено 25. 04. 2021. 

Библиографија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]