ХДИ арена

С Википедије, слободне енциклопедије
АВД арена
AWD Arena
(до 2002. године као Нидерсаксенстадион)
Основни подаци
Слика
АВД арена
Локација Хановер,
 Немачка
Отворен 1954. као Нидерсаксенстадион
Капацитет 49.000
Цена 61 милиона
Игралиште 105 m x 68 m
Клуб
Хановер 96

АВД арена (нем. AWD Arena) је фудбалски стадион у немачком граду Хановер. До 2002. године стадион се звао Нидерсаксенстадион (нем. Niedersachsenstadion) па га после купила немачка фирма АВД. Стадион је отворен 1954.

Историја[уреди | уреди извор]

Раније име стадиона је био Стадион Нидерзаксен, а име је добио по покрајини чији је Хановер главни град. Изграђен је 1954. године, симболички у години када су Немци први пут освојили титулу шампиона света. Од 1959. на њему редовно игра локални лигаш.

Био је један од домаћина Светског шампионата 1974. године, а пред ово првенство детаљно је реконструисан. Реновирање је почело у марту 2003. године рушењем северне трибине, а завршено је у децембру 2004. године, знатно пре постављеног рока.

Комплетно градилиште је покривено, а део крова који наткриљује терен и простор у његовој близини сачињен је од фолије која пропушта ултраљубичасто зрачење, чиме се чува траванта подлога. Раније осветљење, базирано на 70 метара високим рефлекторима, замењено је кровним осветљењем са 150 изазова светлости. Врхунске технолошке могућности потврђују два екрана дугачка по 41 метар и аудио систем са 66 звучника.

Реконструкција стадиона коштала је 64 милиона евра, а 20 милиона је плаћено из буџета града, региона и покрајине. Спонзор стадиона је консултанска фирма АВД, по којој је назив стадиона

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]