ХК Алба волан

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ХК Алба Волан)
ХК Алба волан
Основан 1960.
Боја дреса    
Дворана Ледена дворана Габор Очкај
Капацитет 3.600
Лига Хокејашка лига Мађарске (1960-тренутно)
Хокејашка лига Аустрије (2007-тренутно)
Веб сајт www.albavolanhockey.hu

ХК Алба волан или Сапа Фехервар АВ 19 је мађарски хокејашки клуб из Столног Београда. Утакмице као домаћин игра у Леденој дворани Габор Очкај, капацитета 3600 места. Клуб се тренутно такмичи у аустријској ЕБЕЛ лиги.

Историја[уреди | уреди извор]

Хокеј се у граду игра од 1977. године када је изграђено клизалиште, па се тадашњи Будапести волан преселио из главног града Мађарске. Прва титула се бележи већ 1981. године, у то време у клубу су углавном играли играчи из Будимпеште.

На први трофеј чекало се до 1999. када је у финалу савладан тадашњи првак Дунафер. Две године после освојена је и друга титула, опет против Дунафера. Од 2003. године па до 2012., Алба је освојила десет узастопних титула првака Мађарске. У времену своје доминације у Мађарском првенству, Алба је наступала и у Интерлиги где је у конкуренцији најбољих клубова из Словеније, Мађарске и Хрватске два пута освајала титулу победника лиге. Од 2007. године се такмиче у аустријској ЕБЕЛ лиги. У својој премијерној сезони били су убедљиво последњи, а сезону касније (2008/09.) завршили су на деветом месту.

Након што је мађарски хокејаш Габор Очкаи изненада преминуо крајем сезоне 2008/09., У његову почаст је повучен његов дрес са бројем 19, и стављен у ново име клуба-Сапа Фехервар АВ 19. Дворана у којој Алба Волан игра утакмице преименована је у Ледена дворана Габора Очкаија. Алба је у првој сезони под новим именом изборила плеј оф као шестопласирани тим првенства, али су испали испали већ у четвртфиналу од аустријског представника Виена Капиталса.[1]

У сезони 2010/11. Алба је у ЕБЕЛ лиги освојила девето место и није успела да се пласира у плеј оф. Следеће сезоне након годину дана паузе екипа је поново изборила наступ у плеј-офу пошто је у регуларном делу освојила 3 место. Али и овог пута нису успели да се пласирају у полуфинале пошто је од њих била боља словеначка Олимпија са 4:2 у победама. Сезона 2012/13. је била веома лоша, јер је Алба освојила претпоследње, 11 место.

Дворана[уреди | уреди извор]

Алба своје утакмице игра у Леденој дворани Габор Очкај капацитета 3.500 места. Дворана је отворена 1977. године, а данашњи назив је добила по Албином играчу Габору Очкају који је преминуо 2009. године.

Трофеји[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стари знанци из Мађарске, Приступљено 29. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]