Хавајска гитара

С Википедије, слободне енциклопедије

Хавајска гитара је жичани музички инструмент, који је модификација шпанске гитаре, која је била прилично заступљена на хавајским острвима тридесетих година деветнаестог века.

Хавајска гитара из 1950-их година

Историјат инструмента[уреди | уреди извор]

Верује се да је Јозеф Кекуку био прва особа која је држала гитару преко својих колена на начин на који се држи цитра са праговима, и прелазио трзалицом преко жица свирајући модерну хавајску музику по којој је познат.
Почетком 20. века, хавајска гитара је постала популарна у САД и произвођачи су почели да продају моделе уз које је продавана посебна врста челичног реквизита за леву шаку у облику шипке као прибор за клизеће свирање тзв. слајд - отуда амерички термин "челична гитара"

Употреба инструмента[уреди | уреди извор]

Ван Хаваја, употреба хавајске гитаре је ограничена на фолклорне ансамбле где је сетан звук главна одлика многих песама које најчешће говоре о изгубљеној љубави. Свирач је држао слајд шипку у једној руци док су на прстима друге руке биле посебне навлаке којима су се трзале жице. 1950-е су уведене специјалне педале и полуге као помоћ за брзе промене штима. Хавајска гитара, која се свира на коленима извођача, је најчувенија по глисандо ефекту који је постигнут превлачењем челичне шипке преко жица.
[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Томпсон Венди, Бејд Метјуз Макс "Музика: илустрована енциклопедија музичких инструмената и великих композитора" ЈРЈ Земун 2006.