Хака

С Википедије, слободне енциклопедије
Приказ хаке из 1845. год.

Хака је традиционални ратни поклич и плес Маора са Новог Зеланда. Изводи се у групи, енергичним покретима, ступањем о тло те је попраћен узвицима. Популаризовала га је новозеландска рагби репрезентација чији играчи изводе хаку пре сваке утакмице.

Историја[уреди | уреди извор]

Рагбисти изводе Хаку

Хака нису искључиво ратни плесови, али традиционално их обављају мушкарци. У модерним временима, разне Хаке играју и жене, па чак и деца.[1] Хака се игра из различитих разлога: за забаву, као поздрав уваженим гостима, као признање великом успеху, приликом сахрана...

Ратну хаку (peruperu) су првобитно обављали ратници показујући своју снагу и вештину у циљу застрашивања противника. Данас, Хака чини саставни део формалне или званична добродошлице приликом церемоније за угледне посетиоце или стране државнике.

Врсте Хака[уреди | уреди извор]

Група мушкараца и жена изводи хаку за лорда Ранфурлија 1904. године

Постоје различити типови Хака:whakatu waewae, tutu ngarahu и peruperu. Перуперу карактеришу скокова током којег су ноге су пресоване за тело. Некада, перуперу је извођен пре битке како би се позвао бог рата и да се обесхрабри и застраши непријатељ. То је подразумевало жесток израз лица и гримасе, исплажен језик, избуљене очи, гроктање, плач и махање оружјем. ко хака није извршена складно, то је сматран као лош знак за битку. Често су ратници ишли ​​голи у битку, осим плетеног ланеног каиша око струка.

Тutu ngarahu такође обухвата скакање, али са једне на другу страну, док у whakatu waewae нема скакања. Постоји и хака која се одвија без оружја и она се зове Нгери. (ngeri) Њена сврха је била да психолошки мотивише ратнике. Покрети су веома слободни, а од сваког извођача се очекује да искаже своја осећања. Manawa wera хака је повезана са сахранама и другим приликама које укључују смрт. Попут нгери хаке изводи се без оружја, а има и веома мало покрета.

Пол учесника[уреди | уреди извор]

Већине Хака обављају мушкарци, уз женску улогу, која се своди на ограничено пружање подршке тако што она пева у позадини. Међутим, постоје неке Хаке које претежно обављају жене. Једна од најпознатијих је ​​Нгати Пору Хака „Ka Panapana“. [2]

Митологија[уреди | уреди извор]

Према митологији Маора, бог сунца Tama-nui-te-rā је имао две жене, летњу жену Hine-raumati и зимску Hine-takurua. Хаком се славио долазак летње жене Hine-raumati, односно лета.[3]

Хака у спорту[уреди | уреди извор]

Најпознатија Хака се назива "Ка Мате". Њу обавља новозеландских тимова у земљи и иностранству. Нормално се врши непосредно пре догађаја који ће се одржати. Усвојена је од стране Рагби тима Новог Зеланда и изведена на утакмици 1905. године.

Ka Mate[уреди | уреди извор]

Ка Мате Хака почиње од пет припремних инструкција које изговара лидер, пре него што се цео тим придружи:

„Ka Mate“
Капитен: Ringa pakia! Slap the hands against the thighs!
Uma tiraha! Puff out the chest.
Turi whatia! Bend the knees!
Hope whai ake! Let the hips follow!
Waewae takahia kia kino! Stomp the feet as hard as you can!
Капитен: Ka mate, ka mate I die, I die,
Екипа: Ka ora' Ka ora' I live, I live
Капитен: Ka mate, ka mate I die, I die,
Екипа: Ka ora Ka ora " I live, I live,
Сви: Tēnei te tangata pūhuruhuru This is the hairy man
Nāna i tiki mai whakawhiti te rā ...Who caused the sun to shine again for me
A Upane! Ka Upane! Up the ladder, Up the ladder
Upane Kaupane" Up to the top
Whiti te rā,! The sun shines!
Hī! Rise!

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Haka is also the plural form in Māori”. Архивирано из оригинала 20. 07. 2011. г. Приступљено 07. 08. 2014. 
  2. ^ "East Coasters lead kapa haka group in Timor Leste". New Zealand Defence Force.
  3. ^ A. H. McLintock, ур. (1966). „Haka”. An Encyclopaedia of New Zealand. Приступљено 26. 4. 2009. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]