Хакија Мехољић

С Википедије, слободне енциклопедије
Хакија Мехољић
Лични подаци
Датум рођења(1949-04-07)7. април 1949.
Место рођењаСребреница, Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ
Датум смрти13. новембар 2019.(2019-11-13) (70 год.)
Место смртиТузла, Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Војна каријера
Учешће у ратовимаРат у Босни и Херцеговини

Хакија Мехољић (Сребреница, 7. април 1949Тузла, 13. новембар 2019) је био босанскохерцеговачки политичар, командир политичке станице и члан ратног предсједништва општине Сребреници за време рата у Босни и Херцеговини.

Биографија[уреди | уреди извор]

Мехољић је рођен 7. априла 1949. године у Сребреници. За време рата у Босни и Херцеговини, био је командир полицијске станице и члан ратног предсједништва општине Сребреници, односно уз Насера Орића и Ибрана Мустафића најзначајнији човек у граду током рата.

Током 1993. године, присуствовао је састанку у хотелу Холидеј Ин у Сарајеву, на којем је Алија Изетбеговић, према његовим сведочењима рекао[1]:

Нуди ми Клинтон да четници уђу у Сребреницу, изврше покољ 5.000 Муслимана и биће војна интервенција НАТО снага у цијелој Босни и Херцеговини.

Мехољић се томе оштро успротивио, а онда је Изетбеговић питао шта мисле о размени територија, на начин да се препусти Сребреница у замену за Вогошћу.

Приликом уласка Војске Републике Српске у Сребреницу, 11. јула 1995. године, Мехољић је кренуо са колоном 28. дивизије Армије Републике Босне и Херцеговине у пробој према Тузли. Међутим, када је од тадашњег потпредседнике Скупштине општине Хамдије Фејзића сазнао да постоји списак Сребреничана који треба да буду ликвидирани као неподобни у току пробоја, издвојио се са групом блиских људи и самостално кренуо ка Тузли.

У каснијим интервјуима, Мехољић је тврдио да је Изетбеговић дозволио да се догоди масакр у Сребреници, а да су Срби насели на нешто што је припремало раније.[2][3] Исто је поновио и за норвешки документарац "Сребреница - издани град". Насера Орића, команданта 28. дивизије Армије Републике Босне и Херцеговине, која је била стационирана у Сребреници, оптужио је за злочине над самим Бошњацима.

Након рата, ангажовао се на организовању повратка бошњачких избеглица у Сребреницу, као и организовању кампова за младе свих националности. Укључио се у политички живот и постао члан Главног одбора Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине, чији је општински одбор основао у Сребреници. Из партије је искључен у мају 2019. године.

Преминуо је од последица можданог удара 13. новембра 2019. године у Универзитетском клиничком центру у Тузли. По сопственој жељи, сахрањен је у Сарајеву, 15. новембра 2019. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Умро Хакија Мехољић, човек који је оптужио Алију Изетбеговића за пад Сребренице”. Спутњик. 13. 11. 2019. 
  2. ^ „Глас Српске, број 12191. од петка, 23. априла, Сребреницу продали да би Сарајево било кантон”. 2010. стр. 3. 
  3. ^ „Hakija Meholjić: Srebrenicu prodali da bi Sarajevo bilo kanton”. Glas Srpske. 22. 04. 2010.