Хамбургер

Хамбургер

Хамбургер (скраћено бургер) је врста сендвича у округлом пециву, а иста реч може се употребити и за косани одрезак од говеђег меса који се најчешће ставља у пециво приликом израде таквог сендвича.

Месном одреску, који је основни састојак хамбургера, обично се придодаје поврће попут зелене салате, лука и киселих краставаца, те разни сосови попут кечапа, сенфа или мајонеза, а популарни су и хамбургери у којима се раније споменутим састојцима придодаје и неколико кришака сира. Хамбургер са сиром још се назива и „чизбургер“, будући да на енглеском језику „чиз“ значи сир.

Данас многи ресторани брзе хране управо на хамбургерима темеље већину своје продаје, а често их послужују у менијима с помфритом или неким сличним прилозима. Хамбургери су име добили по немачком граду Хамбургу, где је било уобичајено ставити печену свињетину у клипић, а још једна теорија говори да су се у Хамбургу комадићи меса слични одресцима у данашњим хамбургерима послуживали заједно с округлим пецивима. Реч „хамбургер“ у немачком се језику иначе још може односити и на становника Хамбурга или нешто што припада Хамбургу.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]