Хамерсмит и Сити линија

С Википедије, слободне енциклопедије
Хамерсмит и Сити линија
Hammersmith & City Line
Боја на мапи розе
Година отварања 1863.
Тип линије подповршинска
Возни парк C сток
Број станица 28
Дужина (km) 26,5
Депои Хамерсмит
Незден
Путници 45.845.000 (годишње)
Линије
Лондонског метроа
  Бејкерлу
  Викторија
  Вотерлу и Сити
  Дистрикт
  Источнолондонска
  Кружна
  Метрополитан
  Пикадили
  Северна
  Хамерсмит и Сити
  Централна
  Џубили
Друге железничке линије
Транспорта за Лондон
  Докландска лака железница
  Тремлинк

Хамерсмит и Сити линија (енгл. Hammersmith & City Line) је једна од линија лондонског метроа која саобраћа између Хамерсмита и Баркинга. Некада део Метрополитан линије, Хамерсмит и Сити линија данас обухвата најстарији сегменат лондонског метроа, отворен 10. јануара 1863. године. Линија је једна од слабије прометних, тачније 10. по броју путника, од 12 линија метроа.

Историја[уреди | уреди извор]

Данашња линија је до 1988. била огранак Метрополитан линије, мада је у годинама које су претходиле овој већим делом био употребљаван независно од остатка линије, па чак није био ни уцртан у главним мапама Метрополитан линије.

Линија је добила име по Хамерсмит и Сити Железници (енгл. Hammersmith and City Railway), петокилометарском потезу данашње линије отвореном 1864. године. Линију су опслуживали возови Метрополитан железница и Великих западних железница између 1864. и 1868. који су саобраћали између Хамерсмита и Вестборн Парка.

О прошлости линије још увек сведоче и неке од металних мапа или оних направљених у мозаику где је линија означена као Метрополитан.

Возни парк[уреди | уреди извор]

Цео возни парк Хамерсмит и Сити линије је униформан и чине га возови серије C. Линија дели део возног парка са Кружном линијом и једним огранком Дистрикт.

Станице[уреди | уреди извор]

Old and New trains, Hammersmith station.jpg

од запада ка истоку

спајање са Кружном линијом

одвајање од Кружне линије, спајање са Дистрикт линијом

Географски верна шема Хамерсмит и Сити линије

Планови за будућност[уреди | уреди извор]

H&c line roundel.svg

Тренутно је у изградњи нова станица између Шепардс Буша и Летимер Роуда која ће се звати Вуд Лејн. Дизајн станице је поверен групи познатих архитеката и по њеном завршетку 2008. године, биће то прва станица која је додата постојећој линији последњих 70 година.

Постоји могућност да ће до 2011. линија обухватити и постојећу Кружну линију чиме би се формирала једна спирална линија од постојеће две. Главна мотивација за ово је покушај редуковања кашњења на Кружној линији која се каскадно шире дуж целе постојеће трасе. Интегрисањем линија избегло би се постојање терминала на кружном делу трасе јер би сви возови обједињене линије имали терминал код Еџвер Роуда. Та линија би ишла од Хамерсмита до Педингтона, након чега би обилазила цео круг постојеће Кружне линије завршавајући код споменутог Еџвер Роуда.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]