Хамилкар Барка

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Хамилкар Барка (270. п. н. е. -228. п. н. е.) је био картагињански генерал и државник. Познат је као Ханибалов отац.

Непобедив на Сицилији[уреди | уреди извор]

Истакао се током Првог пунског рата 247. п. н. е., када преузима главну команду над Сицилијом у доба кад је острво било потпуно у рукама Римљана. Искрцава се на северозападном делу Сицилије са малом плаћеничком војском и заузима важну позицију на једном врху крај Палерма. Не само да је одолијевао свим нападима, него је изводио нападе све до обала југа Италије.

Године 244. п. н. е. помиче своју армију на сличну позицију на обронцима Монт Ерикса, одакле је могао подржавати опседнути гарнизон у граду Дрепане (Трапане). По одредбама мира из 241. п. н. е. непобедиве снаге Хамилкара Барке могу напустити Сицилију без предаје.

Плаћенички рат[уреди | уреди извор]

Вративши се у Африку, његове трупе започињу рат зван Плаћенички рат, када им Хамилкарови противници одбијају да исплате оно што им је било обећано. Дотад су ти плаћеници били држани под Хамилкаровом личном командом и под обећањем добре плате. Картагина се плаћеничким ратом нашла у тешкој ситуацији. Влада није имала друге него да Хамилкара Барку стави на чело војске. Користећии особни утицај и на плаћенике и на околна афричка племена, те моћном стратегијом успева да скрши побуну 237. п. н. е. .

Освајања по Шпанији[уреди | уреди извор]

После тога успеха, Хамилкар Барка је био изузетно популаран, да противници нису могли спречити његов успон скоро до самовлашћа. Да би компемзирао губитак Сицилије и Сардиније у Првом пунском рату он регрутира и тренира нову армију, коју води на своју властиту одговорност у експедицију у Шпанију 236. п. н. е.. У Шпанији намерава да створи нову империју и нову базу, одакле ће једном кренути у кампању освете против Рима.

Значај[уреди | уреди извор]

Током осам година оружјем и дипломатијом осигурао је велике територије у Шпанији, али прерана смрт (228. п. н. е.) спречава га да заврши освајања. Хамилкар је био далеко изнад свих у Картагини и војно и дипломатски и по патриотизму. У томе га је надмашио само син Ханибал, којега је задојио мржњом према Риму и тренирао га да постане његов наследник.

Понекад га замењују са другим Хамилкаром, исто генералом из Картагине.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]