Ханси Кирш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ханси Кирш
Hansi Kursch at Christmas Bash 2016.jpg
Ханси Кирш на фестивалу 2016. године
Основне информације
Пуно име Ханс Јурген Кирш
Датум рођења (1966-08-10)10. август 1966.(52 год.)
Место рођења Мербуш
Немачка
Активни период 1984. - данас
Жанр(ови) хеви метал, пауер метал, спид метал, прогресивни метал
Инструмент(и) вокал, бас-гитара
Издавачка кућа Ноу реморс, Вирџин рекордс, Сенчури Медија, Нуклеар Бласт
Везани чланци Блајнд гардијан, Demons and Wizards, Ayreon
Веб-сајт Blind Guardian Official

Ханс Јурген Кирш (нем. Hans Jürgen Kürsch) (рођен 10. августа 1966.) такође познат и као Ханси Кирш (нем. Hansi Kürsch) је немачки певач, текстописац, продуцент и бивши басиста, најпознатији као један од оснивача и фронтмен немачке пауер метал групе Блајнд гардијан. Један је од оснивача бенда и њен је главни певач од његовог оснивања 1984. имао је улогу басисте бенда до 1996.

Он је такође и главни певач Demons and Wizards, бенда основаног раме уз раме са гитаристом Ајсед Ерта, Џоном Шафером. Поред тога је наступао и као чести гост са другим бендовима, међу којима су Ангра, Едгај, Ајсед Ерт и Терион. Такође игра и једног од честих ликова Аерионових албума 01011001 и The Source.

Стил[уреди]

Главна карактеристика Киршовог стваралаштва представља, његово преклапање гласа на студијским верзијама, што доводи до стварања хармонијског ефекта и атмосфере хорског певања.

Хансијеви текстови се баве разним темама које су традиционално доминантне у пауер метал жанру, укључујући средњевековну фантазију, епску фантастику (Џ. Р. Р. Толкин као свакако најдоминантнији извор инспирације), религијско/митолошке приче и легенде, како из свог сопственог тако и из књижевног света.[1] Хансију као главни извор инспирације за стихове песама представљају епови и епска фантастика, поред већ поменутог Толкина, главна инспирација су му и писци као што су Мајкл Муркок и Стивен Кинг.

Иако је данас најпознатији по свом чистом и продорном гласу и начину певања, његове раније технике су укључивале доста грубље начине певања и врискове. Кирш се може чути како користи агресивније технике певања на његовом гостовању са немачком групом Heaven Shall Burn и њиховој обради Блајнд гардијанове песме, "Valhalla".

Референце[уреди]

  1. ^ „Interview Blind Guardian3”. Metalcovenant.com. Приступљено 2018-03-14.