Ханси Кирш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ханси Кирш
Hansi Kursch at Christmas Bash 2016.jpg
Ханси Кирш на фестивалу 2016. године
Основне информације
Пуно име Ханс Јурген Кирш
Датум рођења (1966-08-10)10. август 1966.(51 год.)
Место рођења Мербуш
Немачка
Активни период 1984—данас
Жанр(ови) хеви метал, пауер метал, спид метал, прогресивни метал
Инструмент(и) вокал, бас-гитара
Издавачка кућа Ноу реморс, Вирџин рекордс, Сенчури Медија, Нуклеар Бласт
Везани чланци Блајнд гардијан, Demons and Wizards, Ayreon
Веб-сајт Blind Guardian Official

Ханс Јурген Кирш (нем. Hans Jürgen Kürsch) (рођен 10. августа 1966.) такође познат и као Ханси Кирш (нем. Hansi Kürsch) је немачки певач, текстописац, продуцент и бивши басиста, најпознатији као један од оснивача и фронтмен немачке пауер метал групе Блајнд гардијан. Један је од оснивача бенда и њен је главни певач од његовог оснивања 1984. имао је улогу басисте бенда до 1996.

Он је такође и главни певач Demons and Wizards, бенда основаног раме уз раме са гитаристом Ајсед Ерта, Џоном Шафером. Поред тога је наступао и као чести гост са другим бендовима, међу којима су Ангра, Едгај, Ајсед Ерт и Терион. Такође игра и једног од честих ликова Аерионових албума 01011001 и The Source.

Стил[уреди]

Главна карактеристика Киршовог стваралаштва представља, његово преклапање гласа на студијским верзијама, што доводи до стварања хармонијског ефекта и атмосфере хорског певања.

Хансијеви текстови се баве разним темама које су традиционално доминантне у пауер метал жанру, укључујући средњевековну фантазију, епску фантастику (Џ. Р. Р. Толкин као свакако најдоминантнији извор инспирације), религијско/митолошке приче и легенде, како из свог сопственог тако и из књижевног света.[1] Хансију као главни извор инспирације за стихове песама представљају епови и епска фантастика, поред већ поменутог Толкина, главна инспирација су му и писци као што су Мајкл Муркок и Стивен Кинг.

Иако је данас најпознатији по свом чистом и продорном гласу и начину певања, његове раније технике су укључивале доста грубље начине певања и врискове. Кирш се може чути како користи агресивније технике певања на његовом гостовању са немачком групом Heaven Shall Burn и њиховој обради Блајнд гардијанове песме, "Valhalla".

Референце[уреди]

  1. „Interview Blind Guardian3”. Metalcovenant.com. Приступљено 2018-03-14.