Ханс-Херман Хопе

С Википедије, слободне енциклопедије
Ханс-Херман Хопе
Лични подаци
Датум рођења(1949-09-02)2. септембар 1949.(74 год.)
Место рођењаПајне, Немачка
НационалностНемац
Званични веб-сајт
hanshoppe.comwww.hanshoppe.com

Ханс-Херман Хопе (нем. Hans-Hermann Hoppe; 2. септембра 1949) је економиста аустријске школе у анархо-капиталистичкој традицији, и Professor Emeritus економије на Универзитету Неваде, Лас Вегас.

Теорија[уреди | уреди извор]

Настављајући у традицији Мареја Ротбарда, Хопе је анализирао понашање државе користећи Аустријску економску теорију. Дефинишући државу као „територијалног монополисту јурисдикције и опорезивања“ и не претпостављајући ништа више од личног интереса на страни државних званичника, он предвиђа да ће ти званичници користити своје монополистичке привилегије да би максимално увећали своје богатство и моћ.

У књизи (Democracy: The God That Failed), Хопе пореди династичке монархије са демократским републикама. Према његовом виђењу, династички монарх (краљ) је попут „власника“ територије, зато што се преноси за генерације на генерацију, док је изабрани председник попут „привременог старатеља“. И краљ и председник имају подстицај да експлоатишу тренутно коришћење земље за своју личну корист. Ипак краљ такође има и супротан интерес у одржавању дугорочне капиталне вредности нације, као што и власник куће има интерес у одржавању њене капиталне вредности (за разлику од подстанара). Пошто су привремено на власти, демократски изабрани званичници имају огроман подстицај да опљачкају богатство продуктивних грађана што је брже могуће.

Дела[уреди | уреди извор]

Књиге[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Цитати везани за чланак Ханс-Херман Хопе на Викицитату