Ханс Бете

С Википедије, слободне енциклопедије
Ханс Бете
Hans Bethe.jpg
Ханс Бете
Рођење(1906-07-02)2. јул 1906.
Стразбур, Немачко царство, данас Француска
Смрт6. март 2005.(2005-03-06) (98 год.)
Итака, Њујорк, САД
Пољефизика, нуклеарна физика
ШколаУниверзитет Лудвиг Максимилијан у Минхену, Гетеов универзитет у Франкфурту
ИнституцијаГетеов универзитет у Франкфурту, Универзитет у Минхену
Познат поквантна електродинамика, изум атомске бомбе изум хидрогенске бомбе
НаградеНобелова награда за физику (1967)
ПотписHans Bethe (signature).jpg

Ханс Албрехт Бете (нем. Hans Albrecht Bethe; Стразбур, 2. јул 1906Итака, Њујорк, 6. март 2005) био је немачко-амерички физичар јеврејског порекла. Његова бројна открића из области квантне електродинамике, физике чврстих тела, звездане нуклеосинтезе и астрофизике, пресудно су утицале на физику 20. века. Докторирао је физику на минхенском универзитету. Постдокторске студије завршио је на Кембриџу и у Риму. Доласком нациста на власт у Немачкој, Бете се 1933. године преселио у Уједињено Краљевство, где је радио као сарадник Универзитета у Манчестеру и Универзитета у Бристолу. 1935. године преселио се у САД где је обављао функцију професора на Колумбија Универзитету и Корнвел Универзитету. Током 1941. године постао је амерички држављанин и почасни члан Међународне Академије Наука.

Менхетен пројекат и развој хидрогенске бомбе[уреди | уреди извор]

Током Другог светског рата, Бете је био директор теоретског одсека националне лабораторије у Лос Аламосу, која је имала за циљ проналазак нуклеарног оружја. Након Другог светског рата, његови радови на пољу развоја хидрогенске бомбе, заједно за мађарско-америчким, односно пољско-америчким научником, јеврејског порекла, Едвардом Телером и Станиславом Уламом, допринели су изуму и успешном тестирању хидрогенске бомбе.[1]

Каснији радови[уреди | уреди извор]

Открио је да је је разлог звездане нуклеосинтезе, термонуклеарна реакција у којој се водоник претвара у хелијум. 1967. године добио је Нобелову награду за физику. Његови радови на пољу упознавања неутрина и астрофизике, пресудно су утицали на многа модерна научна открића.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Schweber 2000, стр. 166

Литература[уреди | уреди извор]