Ханс Бете

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ханс Бете

Hans Bethe.jpg
{{{опис_слике}}}

Општи подаци
Датум рођења 2. јул 1906.
Место рођења Стразбур (Немачко царство, данас Француска)
Датум смрти 6. март 2005.
Место смрти Итака, Њујорк (САД)
Рад
Поље Физика, Нуклеарна физика
Институција Гетеов универзитет у Франкфурту, Универзитет у Минхену
Познат по Квантна електродинамика, изум атомске бомбе изум хидрогенске бомбе
Награде Нобелова награда за физику (1967)

Ханс Албрехт Бете (нем. Hans Albrecht Bethe; Стразбур, 2. јул 1906Итака, Њујорк, 6. март 2005) је био немачко-амерички физичар јеврејског порекла. Његова бројна открића из области квантне електродинамике, физике чврстих тела, звездане нуклеосинтезе и астрофизике, пресудно су утицале на физику 20. века. Докторирао је физику на минхенском универзитету. Постдокторске студије завршио је на Кембриџу и у Риму. Доласком нациста на власт у Немачкој, Бете се 1933. године преселио у Уједињено Краљевство, где је радио као сарадник Универзитета у Манчестеру и Универзитета у Бристолу. 1935. године преселио се у САД где је обављао функцију професора на Колумбија Универзитету и Корнвел Универзитету. Током 1941. године постао је амерички држављанин и почасни члан Међународне Академије Наука.

Менхетен пројекат и развој хидрогенске бомбе[уреди]

Током Другог светског рата, Бете је био директор теоретског одсека националне лабораторије у Лос Аламосу, која је имала за циљ проналазак нуклеарног оружја. Након Другог светског рата, његови радови на пољу развоја хидргенске бомбе, заједно за мађарско-америчким, односно пољско-америчким научником, јеврејског порекла, Едвардом Телером и Станиславом Уламом, допринели су изуму и успешном тестирању хидрогенске бомбе.[1]

Каснији радови[уреди]

Открио је да је је разлог звездане нуклеосинтезе, термонуклеарна реакција у којој се водоник претвара у хелијум. 1967. године добио је Нобелову награду за физику. Његови радови на пољу упознавања неутрина и астрофизике, пресудно су утицали на многа модерна научна открића.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Schweber, S. S. (2000). In the Shadow of the Bomb: Bethe, Oppenheimer, and the Moral Responsibility of the Scientist. Princeton: Princeton University Press. pp. 166. ISBN 978-0-691-04989-2. 

Литература[уреди]

  • Schweber, S. S. (2000). In the Shadow of the Bomb: Bethe, Oppenheimer, and the Moral Responsibility of the Scientist. Princeton: Princeton University Press. pp. 166. ISBN 978-0-691-04989-2.