Хан Пантића у Горњој Раљи

С Википедије, слободне енциклопедије
Хан Пантића у Горњој Раљи
Опште информације
МестоДоња Раља
ОпштинаСопот
Држава Србија
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Хан Пантића у Горњој Раљи, насељеном месту на територији градске општине Сопот, подигнут је у другој половини 19. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Изглед хана[уреди | уреди извор]

Зграда хана је правоугаоног облика, бондручне конструкције постављена на камене темеље са испуном од камена, са подрумом испод једног дела зграде. Са главне уличне стране постављен је широки трем с дрвеним стубовима који захвата две фасаде правећи на саставу нешто уздигнут угаони доксат. Кровна конструкција је дрвена са вешаљкама и јаким дрвеним гредама, са покривачем од црепа.

Распоред просторија и поред преправки је сагледљив и данас се састоји од десет просторија у којима је задржан првобитни распоред од две кафанске сале с кухињом и оставом у северном делу и пет соба за становање одвојених подужним ходником у јужном делу зграде. Распоред је касније поремећен затварањем доксата и трема на бочној фасади као и постављањем преградних зидова унутар појединих просторија.

По свом архитектонском обликовању, просторном решењу и обради млађи хан у Горњој Раљи представља један од најрепрезентативнијих примерака ове, наменски специфичне архитектуре у београдској околини.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]