Харли Квин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Харли Квин и Џокер

Харли Квин (Харлин Френсис Квинзел) је измишљени зликовац који се појављује у америчким стриповима објављеним у компанији ДЦ Стрипови. Лик је био измишљен од стране Паул Дини и Бруса Тима, и први пут се појавио у Бетмен: анимирана телевизијска серија у септембру 1992. године. Она се касније налази у ДЦ стрипу Бетмен стрипова, као лик који се први пут појављује у Бетменовим авантурама #12 (септембар 1993).

Харли је Квин је чест саучесник и љубавник Џокера, са којим се упознала док је радила као психолог у Готам Ситију у лудници Архем, где је Џокер пацијент.

Лику је првобитно глас дала Арлин Соркин. Од тада, глас је такође дала и Хајден Волч и Тара Стронг у сваким ДЦ анимираним филмовима или у разним видео играма. У серији Птица грабљивица, Миа Сара је тумачила улогу Харли Квин. Лик је направио свој деби на платну у 2016. години филмом Одред отписаних, чији је лик тумачила Марго Роби

Историја[уреди]

Стварање[уреди]

Увод[уреди]

Харли Квин се први пут појављује у Батман: анимирана телевизијска серија у епизоди "Џокерова корист",као оно што је првобитно требало да буде, епизодична улога; неколико полицајаца је отето од стране некога ко је искакао из торте, и одлучили су да би било превише чудно да то Џокер сам уради, иако се на крају то ради у сваком случају. Дини је створио помоћника Џокера, који ће постати његов љубавни интерес. Арлин Соркин, бивша звезда сапунице "Дани нашег живота", јави се у низу снова ове серије, у којој је она била обучена у одело дворске луде; Дини користи ову сцену као инспирацију за Квин.  Будући да су Соркин и Дини били пријатељи са колеџа, он је упознат са аспектима њене личности у природи. Лик Харли Квин је такође био инспирисан од стране заједничке пријатељице "буран (али ненасилан) однос", по речима Тима. [1]

Харли је први пут приказана у црно и црвено шари одела дворске луде, са белом шминком за лице и црном домино маском. Говорећи са израженим Северо-источним нагласком, Харли се Џокеру обраћа са Господин Цеј и Падин, речи нежности, који је касније су коришћене у скоро сваком делу у коме се ова два лика се појављују.

У медијима[уреди]

Тв[уреди]

Анимација[уреди]

 • Харли Квин је дебитовала у Бетмен: анимирана телевизијска серија у епизоди, "Џокерова корист", глас је дала Арлин Соркин.
 • Харли Квин се појављује у цртаном филму Бетмен, глас даје Хајден Валч.
 • Харли Квин се појављује у Бетмен: храбри и храбар, текст у говор Меган Стејнџ. Ова верзија је помоћница Џокера, чије је одело по узору на жене 1920-их.
 • Харли Квин се појављује уЏастис лиг екшн, глас даје Тара Стронг.
Веб серија[уреди]
 • Харли Квин се појављује у првој епизоди веб серије Лига правде: Богови и Чудовишта хронологија, у којој она отима и сакати непознат број људи, и прави играчке и лутке од њиховог тела. Она се бори са Бетменом након што је ослобађа њену последњу жртву и предаје се, само да би касније њена крв била исисана и могуће убијена након што јој Бетмен открива своје очњаке. Глас јој је дала Тара Стронг, наставивши своју улогу у Аркаму.
 • Харли Квин појављује се у веб тв серији ДЦ супер херој девојке, у којој она похађа средњу школу за супер хероја и цимерка јој је Вондер Вумен. Тара Стронг јој поново даје глас.

Филм[уреди]

Обустављен филм[уреди]

Пре објављивања Бетмен и Робин, Марк Протосевич је ангажован од стране Варнер Броса за писање сценарија за пети Бетменов филм Бетмен ослобођен, сцениран од стране Џоел Шумахера, са Харли Квин и Страшилом као главним зликовцима у филму. Протосевич ју је написао као Џокерову ћерку која тражи освету за његову смрт.

ДЦ Проширен Универзум[уреди]

Марго Роби као Харли Квин

Аустралијска глумица Марго Роби глуми Харлин Квинзел / Харли Квин У ДЦ проширеном универзуму, дебитује 2016. у филму Одред отписаних.[2] У ретроспекцији показују да се др. Харлин Квинзел заљубила у Џокера као његов психијатар у лудници Аркам. Након што га је ослободила, Џокер је убедио да ускочи у каду пуну хемикалија, која га је створила, што је избелело њену кожу и тиме је чини својом љубавницом, Харли Квин. Харли помаже Џокеру убиству Бетменовог партнера, Робина, пре него што их ухапсе и уцене да се придруже Аманда Волерс влади која се састоји од заробљених зликоваца.[3] На крају филма, Џокер упада у Бел Риве затвор, да ослободи Харли, и они су се поново састали. Пол Дини, творац Харли Квин, рекао да је Роби сјајно одиграла своју улогу.[4] Ворнер Брос ради на филму Птице грабљивице, који се врти око женских зликоваца Готам Сити Сајренс, и Роби је ангажована да репризира своју улогу. [5][6][7]

Референце[уреди]

 1. ^ Roddy, Kate Ellen (2011). „Masochist or machiavel? Reading Harley Quinn in canon and fanon”. Transformative Works and Cultures (8). doi:10.3983/twc.2011.0259. 
 2. ^ „'Suicide Squad': First Cast Photo Revealed”. variety.com. 25. 07. 2015. Приступљено 9. 04. 2015. 
 3. ^ „So it turns out The Joker actually DID kill Robin before Suicide Squad”. Ben Lee. 11. 08. 2016. 
 4. ^ Libbey, Dirk (4. 08. 2016). „Paul Dini thinks highly of Harley Quinn”. CinemaBlend. Приступљено 4. 08. 2016. 
 5. ^ „Harley Quinn Movie in the Works at Warner Bros. With Margot Robbie (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. 16. 05. 2016. Приступљено 16. 05. 2016. 
 6. ^ „Margot Robbie Signs First-Look Deal With Warner Bros. (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. 14. 09. 2016. Приступљено 14. 09. 2016. 
 7. ^ Kit, Borys (13. 12. 2016). „David Ayer, Margot Robbie Reteam for All-Female DC Villains Movie 'Gotham City Sirens' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter.