Хачимаки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара слика особе која носи Хачимаки

Хачимаки (鉢巻) је трака за главу, пореклом из Јапана, која је направљена од платна често исписана неком речју или слоганом у циљу подршке, показатеља храбрости или неке друге особине. Може бити и потпуно једнобојна или у боји, са текстом или без ње, служећи једноставно као врста знојанице. Носе је студенти, спортски навијачи, штрајкачи, чланови банде, љубитељи одређеног музичког бенда и разне друге групе.[1] Сматра се да су у прошлости хачимаки носили земљорадници, као једна врста знојанице али и самураји, из истог разлога како би сакупљала зној испод ратног шлема.

Хачимаки се данас продаје и као туристички поклон а најпопуларније су оне са натписима "日本一" (Nippon Ichi, "најбољи у Јапану"), "日本" (Nippon, "Јапан") или са мотивом сунца у центру који носи и главни јунак филма „Карате кид“.

У историји се хачимакији највише везују за јапанске пилоте самоубице тз. Камиказе у Другом светском рату који су у својим самоубилачким летовима носили ове траке обично са мотивом државне заставе или натписом "神風" („Камиказе“ – у преводу: божански ветар).

Чвор се по потреби привезује на челу, потиљку или са стране.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Hachimaki - Japanese Headbands - DuncanSensei Japanese”. DuncanSensei Japanese (на језику: енглески). Приступљено 19. 3. 2016.