Хаџах

Координате: 15° 25′ С; 43° 21′ И / 15.41° С; 43.35° И / 15.41; 43.35
С Википедије, слободне енциклопедије
Хаџах
арап. حجة
Поглед на Хаџах
Административни подаци
Држава Јемен
ГубернијаХаџах
Становништво
Становништво
 — 53.887
Географске карактеристике
Координате15° 25′ С; 43° 21′ И / 15.41° С; 43.35° И / 15.41; 43.35
Временска зонаUTC+3
Апс. висина13 m
Хаџах на карти Јемена
Хаџах
Хаџах
Хаџах на карти Јемена

Хаџах (арап. حجة), је град на северозападу Јемена, удаљен око 127 km севернозападно од главног града Сане. Град има 35.180 становника[1], лежи на 1.800 m надморске висине.[2]

Хаџах је главни град јеменске Мухафазе Хаџах, која има 1.480.897 становника.[1]

Географске карактеристике[уреди | уреди извор]

Хаџах је град утврђење, због своје конфигурације, смештен је у котлини у тешко проходном терену планинског масива Хаџах. Котлину са југа затвара планина Џибал аш Шараки (2158 m), са северо истока Џибал Бани Маџхаб (2062 m) а са запада Џабал Шамсан (2001 m) из масива Мабџан. И сама котлина пуна је брежуљака, на којима се сместио град над којим доминирају два утврђења; Номан и Ел Кахира.

Историја града[уреди | уреди извор]

Највећи траг у Хаџаху оставило је Отоманско царство за време своје прве владавине од почетка 16. до 18. века. Они су изградили Цитаделу Ел-Кахира у 16. веку, под чијим су утицајем подигнуте многе куће у граду.

Хаџах је град утврђење, због своје конфигурације по тешко проходном терену, - због тога је био на гласу као неосвојив град. Зато га је одабрао имам Ахмед ибн Џахџа као своје утврђење и скровиште, након пуча и убиства свог оца првог краља Мутавеклијског краљевства Јемен имама Џахџе Мухамеда 1948. године. Он је из Хаџаха је водио своје племенске борце у борбе против пучиста из Сане, након којих се успео да се врати на трон. Ахмед ибн Џахџа изградио је у Хаџаху своју резиденцију Садан, као своју планинско утврђење и привремено седиште своје одметничке власти. У дворишту те палате, војска имама Ахмеда погубила је многе јеменске републиканске лидере, након пуча из 1948. године. Они који су избегли ликвидацију, били су затворени у страшним затворима; Нафи Ваша и цитадели Ел Кахира. [2]

Цитадела Ел Кахира која доминира над градом

Цитадела Ел Кахира[уреди | уреди извор]

Цитадела Ел Кахира брани улаз у Хаџах са источне стране, то је масивно утврђење, на тешко доступном врху брега са само једним прилазом и улазним вратима, коју су изградили Турци у 16. веку. Утврђење је имало пуно цистерни за воду, које је имам Ахмед Џахџа преуредио у подземне затворе. Данас је тврђава ел Кахира, највећа туристичка атракција града.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Broj stanovnika Hadžaha, na stranicama citypopulation.de-http://www.citypopulation.de/Yemen.html
  2. ^ а б Yemen Old Splendour Tours (na portalu yostours.com)- http://www.yostours.com.ye/mon_hajja.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (5. март 2016)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]