Ха (џонгхаг)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ха
ཧཱ་རྫོང་ཁག་
Haa
Положај
Држава  Бутан
Главни град Ха
Површина 1.319 km2
Становништво 2005
 — Број ст. 11.648
 — Густина ст. 8,83 ст/km2

Ха је један од двадесет џонгхага (округа) у Бутану. Налази се у западном делу Бутана. Највећи град и административни центар је град Ха. Према попису из 2005. године у њему живи 11.648 становника и други је најмање насељен џонгхаг након Гасе. Доминантан језик је Џонгка.[1]

У долини Ха се налази војна база војске Индије, која се налази ту како би заштитила подручје од упада из Кине.

Географија[уреди]

Џонгхаг Ха се простире дуж западне границе Бутана. На северозападу је омеђен Тибетом. На југозападу се граничи са џонгхагом Самце, на југоистоку са Чукхом, а на североистоку џонгхагом Паро.

Заштићено подручје Торса заузима гевоге Бџи и Сангбај и није настањен људима. Повезан је са Националним парком Џигме Дорџи.[2]

Привреда[уреди]

У долини се највише узгајају пшеница и јечам, а у доњем току долине се узгаја и пиринач. Фармери гаје кромпир, чили, јабуке и други усеве. По попису, скоро свако домаћинство поседује стоку неког типа, најчешће јакове и краве, али и кокошке, свиње и коње.[3] Под шумом се налази 78% територије, а шумарство игра важну улогу у локалној привреди.

Административна подела[уреди]

Долина Ха

Џонхгак Ха је подељен на 6 гевога.[4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Bhutan Census website
  2. „Parks of Bhutan”. Bhutan Trust Fund for Environmental Conservation online. Bhutan Trust Fund. Приступљено 25. јануар 2016. 
  3. Haa Five Year Plan
  4. „Chiwogs in Haa” (PDF). Election Commission, Government of Bhutan. 2011. Приступљено 25. јануар 2016. 

Спољашње везе[уреди]