Хенералифе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Алхамбра, Хенералифе и Албајзин, Гранада
Назив на званичном списку светске баштине
Spain Andalusia Granada BW 2015-10-25 15-39-55.jpg
Локација  Шпанија
Тип Културна
Критеријум i, iii, iv
Референца 314
Унеско регија Европа
Координате 37°10′37″ С, 3°35′7″ З
Историја уписа у светску баштину
Упис 1984. (8. седница)
Додатни упис 1994.

Хенералифе (шп.: El Generalife, арапски: Џанат ел Ариф, што значи „Башта архитекте“) је био летњи дворац маварских султана Ал-Андалуза из династије Насрида. Дворац и баште су изграђени током владавине султана Мухамеда III (1302—1309), а убрзо и поново украшавана током владавине Абу I - Валид Исмаила (1313—1324).

Комплекс се састоји од Дворца водене баште (шп. Patio de la Acequia) и Баште Султане (шп. Jardín de la Sultana). У Дворцу водене баште се налази дугачак базен који је окружен цвећњацима, фонтанама, колонадама и павиљонима, а Башта Султане је најочуванији пример средњовековне баште Ал-Андалуског стила. Хенералифе је првобитно био повезан са Алхамбром покривеном стазом која је пролазила преко кланца који их данас раздваја. Хенералифе је једна од најстаријих очуваних маварских башта.

Башта је обнављана у периоду од 1931. до 1951. године. Стазе су поплочане мозаиком облутака у традиционалном гранадском стилу. Бели облутци су са реке Даро, а црни са реке Хенил.

Као један од најзначајнијих шпанских средњовековних културних споменика Хенералифе је 1984. године увршћена на УНЕСКО-ву листу светске баштине у склопу заштићене целине Алхамбра, Хенералифе и Албајзин, Гранада.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • [1] Званична страна одбора за заштиту и конзервацију Алхамбре и Хенералифеа
  • [2] Информације о Алхамбри, Хенералифеу и Гранади
  • [3] Информације за туристе о Алхамбри и Хенереалифеу
  • [4] Званични туристички сајт округа Гранада
  • [5] Сателитски снимак Хенералифеа на Google Maps