Хајнрих Лав

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хенрик Лав)
Хајнрих Лав
Braunschweig Brunswick Heinrich der Loewe (Dom 2005).jpg
Хенрик Лав
Датум рођења 1129
Место рођења Брауншвајг
Датум смрти 6. август 1195.(1195-08-06) (65/66 год.)
Место смрти Брауншвајг
Династија Династија Велф
Отац Henry X, Duke of Bavaria
Мајка Gertrude of Süpplingenburg
Супружник Matilda of England, Duchess of Saxony, Clementia of Zähringen
Потомство Отон IV, цар Светог римског царства, Henry V, Count Palatine of the Rhine, William of Winchester, Lord of Lüneburg, Gertrude of Bavaria
Претходник Albert the Bear
Наследник Bernhard, Count of Anhalt

Хајнрих Лав или Хенрик Лав (11296. август 1195) је био војвода од Саксоније (1142—1180) као Хенрик III и војвода Баварске (1156—1180) као Хенрик XII. Члан је Велф династије. Био је најмоћнији немачки кнез свога времена, све док га Фридрих Барбароса није лишио оба војводства 1180. године. Током врхунца своје владавине владао је територијама од Северног и Балтичког мора на северу до Алпи на југу, те од Вестфалије на западу до Помераније на истоку.

Хенрику Лаву су враћена војводства[уреди]

Рођен је као син Хенрика Поносног, војводе Баварске и Саксоније. Мајка му је била једина ћерка цара Лотара III. Отац Хенрика Лава је био ривал Конраду III за круну. Конрад III је Хенрика Поносног лишио 1138. и саксонског и баварског војводства. Хенрик Поносни је умро 1139. године. Конрад је Хенрику Лаву вратио 1142. Саксонију, а Фридрих Барбароса му је вратио Баварску 1156. године.

Оснивач Минхена и Либека[уреди]

Хенрик Лав је основао Минхен 1157/1158. и Либек 1159. године. Основао је и развио Штад, Линбург и Брауншвајг. Брауншвајг је био његово седиште и ту је имао бронзаног лава пред својим дворцем. Касније је саградио катедралу близу тог лава.

Катедрала у Брауншвајгу и статуа лава

Походи на Ломбардију[уреди]

Хенрик Лав је подржавао свог рођака Фридриха Барбаросу у његовим покушајима да учврсти царску власт у многобројним ратовима против ломбардског савеза и папе. Неколико пута је помоћу саксонских витезова преокретао битке у Барбаросину корист.

Међутим због проблема на источним границама Саксоније Хенрик Лав је 1174. одбио да се придружи Барбароси у поновној инвазији Ломбардије (пети поход на Ломбардију). Није сматрао да је поход на Ломбардију вредан труда, чак ни кад му је Фридрих Барбароса понудио богати Гослар као награду.

Суђење и кажњавање 1180.[уреди]

Лав из Брауншвајга

Барбаросин поход на Ломбардију (1174—1176) завршио је неуспехом, па се Барбароса са горчином сетио како га Хенрик Лав није помогао. С друге стране остали немачки кнежеви су били непријатељски расположени према Хенрику Лаву, јер је представљао најмоћнијег кнеза опасног по све суседе.

Суди му се у одсуству 1180. на суду састављеном од бискупа и кнежева. Хенрику Лаву одузимају све поседе, а њега осуђују. Проглашава се царски закон изнад традиционалног немачког закона поседовања. Царска војска је онда напала Саксонију да би покорила рођаке Хенрика Лава. Хенрикови савезници су га напустили, тако да се предао новембра 1181. године. Протеран је из Немачке 1182. на три године. Боравио је у Нормандији код свог таста енглеског краља Хенрика II. Допуштен му је повратак 1185, а поново је протеран 1188. године.

Повратак у Саксонију[уреди]

Када је Фридрих Барбароса отишао у Трећи крсташки рат 1189. Хенрик Лав се враћа у Саксонију. Скупио је армију верних савезника и разара богати град Бардовик као казну за нелојалност. У Бардовику су само цркве остале целе. Барбаросин син цар Хенрик VI побеђује Хенрика Лава, а 1194. Хенрик Лав и цар се мире. Хенрик Лав се враћа у Брауншвајг као војвода Брауншвајга и ту спонзорише уметност и архитектуру.

Спољашње везе[уреди]