Хенри Вајз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хенри Вајз
Henry Wise.jpg
Датум рођења(1653-09-04)4. септембар 1653.
Место рођењаЕнглеска
Датум смрти15. децембар 1738.(1738-12-15) (85 год.)
Место смртиВелика Британија

Хенри Вајз (енгл. Henry Wise; 1653-1738) био је енглески вртлар, дизајнер, и расадничар. Учио је од Џорџа Лондона радећи у расаднику Бромптон, који је био на месту данашњег Ројал Алберт Хола и Музеја у Саут Кенсингтону, Лондон. Касније је радио на партеру врта у Хамптон Корту, болници Челзи, Лонглиту, Чатсворту, Мелбурн Холу, Вимпул Холу и палати Хјуард, инспиришући се гравирама савремених вртова Француске и Холандије.

У Хамптон Корту за Вилијама III Лондон и Вајз су изградили од 1689. до 1695. лавиринт са око 800 m стаза и површином од 13.5 ара. Претпоставља се да је заменио старији, грабов који је подигнут за кардинала Вулсија у доба Хенрија VIII[1].

Вајз и Лондон преводе на енглески два позната француска текста о вртларству. Резултат тог рада објављен је под називом „Пензионисани вртлар, у два тома: цео приказ, са неколико измена и допуна, који су прилагођени нашој енглеској култури“ Књига је штампана у Лондону 1706, а доживела је неколико издања, захваљујући својој популарности[2]. Овај, као и други радови Лондона и Вајза инспиришу касније Бриџмена и архитекту Вамбруа да вртове Стоуа од 1711. до 1735, конципирају у енглеском барокном стилу[1]. Хенри Вајз и Бриџмен уређују Кенсингтон Гарденс у модерном духу за оно време, укључујући Овално језеро (Round Pond), праволинијске алеје и утонули „холандски“ врт [3].

Кенсингтон вртови (лево, десно Хајд парк). А -палата, B -језеро Серпентајн, C -Овално језеро (план из 1879).
Холандски утонули врт у Кенсингтон вртовима.
Овално језеро испред палате Кенсингтон.
Чатсворт 1699. године.

Краљица Ана од Велике Британије и краљ Џорџ I поставили су га на место Краљевског вртлара[4]. Иако је расадник Бромптон променио власника, Вајз је задржао кућу, Бромптон Парк. По његовој жељи из 1734. године, његови наследници су преместили све слике преостале у Бромптону у његову кући у Ворику[5].

Захваљујући својим радовима на вртовима Вајз је постао богат и купио је племићко имање Приори у Варвикшајру (The Priory, Warwickshire)[6]. Купио је имање и палату и тамо се повукао као провинцијски племић 1727. године[7][8]. Хенри Вајз умро је 15. децембра 1738. године, са имовином која је вредела око 200.000 £ што је далеко више од имовине многих његових клијената. Писац и вртни дизајнер Стефан Швицер (Stephen Switzer) радио је са Лондоном и Вајзом.

Референце[уреди]

Шира литература[уреди]

  • Green, David B. Gardener to Queen Anne: Henry Wise and the Formal Garden (Oxford University Press) 1956.
  • Harvey, John. Early Nurserymen 1974.
  • Willson, E.J. West London Nursery Gardens (Fulham and Hammersmith Historical Society) 1982.