Хенри Келси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хенри Келси
Henry Kelsey sees the buffalo on the western plains.jpg
Келси у лову на преријске бизоне на илустрацији Чарлса Џефриса (1869—1951)
Пуно име Henry Kelsey
Датум рођења 1667.
Место рођења Источни Гринич
 Енглеска Краљевина Енглеска
Датум смрти 1. новембар 1724.
Место смрти Гринич
 Енглеска Енглеска

Хенри Келси (енгл. Henry Kelsey; рођен око 1667. у Гриничу у Енглеској, умро 1. новембра 1724. у Гриничу) је био енглески морепловац, истраживач и трговац крзнима који је одиграо важну улогу у формирању трговачке Компаније Хадсоновог залива у Канади.

Келси је био први европски истраживач који је детаљније истраживао подручје данашње канадске прерије, поебно на територијама провинције Саскачеван, и делимично провинције Алберта.

Истраживања[уреди]

По налогу Компаније Хадсоновог залива Келси је 1864. отишао за Канаду, а основни циљ мисије је било истраживање природних потенцијала у до тада слабо истраженим преријским деловима Канаде. Као почетна база служило је утврђење Јорк Фектори које се налазило на ушћу реке Нелсон у Хадсонов залив (данас у провинцији Манитоба).

Прва значајнија истраживања унутрашњости Канаде започела су у зиму 1689. и трајала до 1692. године. Претпоставља се да је током те експедиције Келси путујући долинама река Нелсон, Саскачеван и Јужни Саскачеван стигао све до данашњег града Саскатуна.

У наредне три деценије предводио је више истраживачких мисија по северној Канади. Године 1717. постаје гувернер колоније Јорк Фектори, а већ следеће године и гувернер свих насеља на обалама Хадсоновог залива. У два наврата (1719. и 1721) организовао је експедиције усмерене ка канадском арктику где је истраживао локално Инуитско становништво, али и потенцијална рудна богатства (посебно залихе бакра).

Године 1722. вратио се у Енглеску где је и умро 2. новембра 1724. године. Сахрањен је у родном Гриничу.

Током бројних истраживања Келси је посебну пажњу посвећивао градњи добрих односа са локалним домородачким становништвом, настојећи да унапреди трговачку делатност са КХЗ, а посебно у сфери трговине крзнима.

Саскачевански институт за примењену науку и технологију у Саскатуну данас носи његово име.

Спољашње везе[уреди]