Хепи ТВ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Хепи ТВ
Типтерестријални телевизијски канал
Земља Србија
Оснивање27. септембар 2010. год.; пре 9 година (2010-09-27)
СедиштеАлександра Дубчека 14, Београд
ВласникИнвеј
Кључни људиАлександра Крстић (директорка)
Миломир Марић (главни и одговорни уредник)
Силвана Станковић (менаџер за односе с јавношћу)
Датум покретања27. септембар 2010. год.; пре 9 година (2010-09-27)
Формат слике576i (16:9 SDTV)
Мрежне
афилијације

Хепи ријалити 1
Хепи ријалити 2
Веб-сајтwww.happytv.rs
ПретходникТВ Кошава
Хепи ТВ

Хепи ТВ српски је терестријални телевизијски канал који је са приказивањем почео 27. септембра 2010. године у власништву предузећа Инвеј. Седиште канала се налази на адреси Александра Дубчека 14, Београд.[1] Канал тренутно запошљава раднике у оквиру свих радних положаја, док је конкурс доступан на сајту, на бројевима телефона: +381 11/377-83-40 и +381 11/37-780-79, као и преко е-поште konkurs@happytv.rs.

Свој интензиван развој почиње од 2013. године, када на програм уводи многе емисије различитих жанрова сопствене продукције, док се такође развија емитовање међународних филмова и серија.[2] Убрзо, Хепи ТВ постаје једна од најгледанијих телевизија у Србији, чему доприноси разнолики програм који свакодневно пружа гледаоцима. Хепи ТВ је такође позната под називом „Срећна телевизија” што означава превод са енглеског.

Пре оснивања Хепи ТВ, на истој фреквенцији, од 2006. године након што је регулаторно тело за електронске медије објавило списак телевизија које су добиле националну фреквенцију, приказивале су се ТВ Кошава и Хепи ТВ. Након неколико година дељења фреквенције, групација Инвеј, купила је стопостотни удео у Хепи ТВ. Године 2010, најављује нови канал под називом Хепи ТВ,[3] који би на свом програму приказивао колажни програм.[4]

Хепи ТВ у оквиру свог власништва поседује више опремљених студија као и две додатне телевизије, Хепи ријалити 1 и Хепи ријалити 2. Због емитовања анимираног садржаја, Хепи ТВ поседује синхронизацијски студио који је синхронизовао мноштво цртаних филмова и серија које су се приказивале током блока Хепи кидс, али и на другим телевизијама.

Канал је добио негативне критике због приказивања лошег и аматерског програма, као и због аматерске продукције, визуелних ефеката, приказивања сата и временске прогнозе испод логоа, као и многих других ствари. Такође, представља једину националну телевизију у Србији која се не приказује у високој резолуцији, него још увек у стандардној.

Историја

2006—2010: Национална фреквенција и оснивање

Седиште Хепи ТВ у Земуну

Хепи ТВ настала је спајањем две телевизије, ТВ Кошава и Хепи ТВ. Оснивач ТВ Кошава је Марија Милошевић, кћерка Слободана Милошевића, ауторитарног председника Србије на власти током деведесетих. Марија Милошевић је касније продала ТВ Кошава адвокату Боривоју Пајовићу, који је у то време био председник одбора директора дневних новина Блиц.

Након више промена у власничкој структури, током 2006. године Регулаторно тело за електронске медије издало је лиценцу ТВ Кошава за приказивање програма са националном фреквенцијом, коју је делила са дечјом Хепи ТВ. Док је Хепи ТВ приказивала дечји садржај током јутра, ТВ Кошава је емитовала информативне и актуелне емисије у вечерњим часовима. У то време, одлука РЕМ-а била је спорна са обзиром да ниједна од наведених телевизијских станица није имала капацитет за емитовање на националном нивоу. Тако је ТВ Кошава повезивана са Жељком Митровићем и његовом компанијом РТВ Пинк, која је каналу ТВ Кошава позајмила новац за депозит на конкурсу за доделу фреквенција.

Током 2007. године власник групације Инвеј, Предраг Ранковић, познат јавности по умешаности у сумњивим пословним договорима, купује удео у ТВ Кошава, иако се његово име не спомиње у формалним власничким документима. Затим 2010. године Инвеј купује Хепи ТВ од глумице Бојане Маљевић, која је раније исказала намеру да прода телевизију. Инвеј најављује стварање нове телевизије под називом Хепи ТВ, која би са емитовањем почела 27. септембра исте година и имала програм који је намењен свим старосним групама.

2010—данас: Почетак приказивања

Први лого коришћен од 27. септембра 2010. до 18. априла 2014.

Нова национална телевизија, Хепи ТВ, почетак приказивања обележава са информативним, филмским, серијским и дечјим садржајем због чега привлачи велики број гледалаца. Постаје прва домаћа телевизија која је емитовала блок, који носи име Хепи кидс и приказује познате дечје цртане серије, од којих су неке постале велики хитови у држави и региону.

Хепи ТВ је од 1. јануара 2012. године приказивала серију Тајна нечисте крви, која садржи делове филма Нечиста крв, као и додатне делове који су премијерно приказани у серији. Старија публика на располагању је имала многе стране филмове и серије, али и емисије сопствене продукције, од којих су најпознатије Ћирилица и Голи живот у којима водитељ Миломир Марић са својим гостима, који су углавном политичари и друге медијске личности, разговара о многим актуелним темама које нису присутне у медијима.

Телевизија је освојила награду Београдски победник за најперспективнију телевизију, као и бечки Оскар популарности за најгледанију српску телевизију у дијаспори.

Године 2013, Хепи ТВ потврђује куповину домаће серије Заустави време, урађена у АВА продукцији. Међутим, серија до дан данас није емитована. Роман Мајетић је 2019. године за ТВ Новости потврдио да је 2013. године Хепи ТВ купила права за емитовање серије, али из непознатих разлога, она није приказана.

Хумористичка емисија Луда кућа постаје велики хит у Србији и привлачи скоро све старосне групе. Квиз Насловна страна постаје један од најгледанијих квизова у Србији и доприноси стварању више оригиналног садржаја. Информативна емисија, Телемастер, која се приказује од првог дана Хепи ТВ такође прима позитивне критике гледалаца због садржаја који приказује. Од 2013. године почињу са приказивањем емисије Проводаџија и Снага октана, које од прве епизоде бележе огромну гледаност.

Снимак екрана током емисије Ћирилица која је била једна од најгледанијих у историји Хепи ТВ

Свој развој Хепи ТВ почиње од 2014. године када на свој програм уводи велики број емисија сопствене продукције, које бележе велики успех, као што су музичке емисије Једна жеља једна песма и Чађава механа у којима гостују домаћи извођачи. Затим након великог успеха квиза Насловна страна, са емитовањем почиње нови квиз који има сличан концепт, под називом Коцка је бачена, али убрзо квиз престаје са емитовањем.

Од 8. марта 2015. године почиње приказивање треће сезоне ријалити-шоуа Парови, који бележи невероватан успех и постаје најгледанији програм на телевизији. Ријалити је поред огромне гледаности добио и негативне критике од стране појединих гледалаца, првенствено због вербалног и физичког насиља који је доступан у ријалитију, док су касније уследиле и петиције за укидање приказивања ријалитија. Међутим и поред петиција, ријалити током своје четврте сезоне постаје још гледанији и Хепи ТВ постаје најгледанија телевизија у Србији.[тражи се извор] Након завршетка треће сезоне ријалити-шоуа Парови, уследила је друга сезона ријалити-шоуа Малдиви, која такође добија негативне критике.

Од 26. јануара исте године, најављено је да Државна лутрија Србије започиње сарадњу са Хепи ТВ. Од 1. фебруара игра на срећу Бинго почиње емитовање на Хепи ТВ и приказује се сваког понедељка од 19.55 часова.[5]

Дечји садржај је временом постајао све гледанији и присутнији на Хепи ТВ, док је читав блок Хепи кидс привлачио све више млађе публике. Цртана серија Маша и Медвед постала је једна од најгледанијих цртаних серија које су се приказивале у Србији. Током 2016. године Хепи ТВ купује дозволу и почиње приказивање садржаја предузећа Disney. Приказивале су популарне цртане серије Софија Прва и Мики Маусов клуб са канала Disney Junior, које су синхронизовали. Исте године, Хепи ТВ је најавила приказивање једне од најпопуларнијих Disney тинејџ теленовела, Виолета, за коју је урадила синхронизацију као и за остали дечји програм, али у међувремену губи дозволу за емитовање Disney садржаја и синхронизација серије се до сада није емитовала. Од 17. октобра 2017. године, из непознатих разлога, Хепи ТВ престаје са емитовањем блока Хепи кидс, чиме се дечји садржај више не приказује на програму телевизије.

У јануару 2017. године, Kopernikus Corporation, данас власник канала Прва српска телевизија и ТВ Б92, дао је позајмицу Хепи ТВ у износу од 4,8 милиона евра.[6] Као обезбеђење за ову позајмицу, стављен је залог на власнички удео у Хепи ТВ па би, уколико позајмица не буде враћена, групација Kopernikus Corporation могла постати власник ове телевизије.

У октобру 2019. године покренута је кривична пријава против главног уредника Хепи ТВ, Миломира Марића, „због кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, као и кривичног дела повреде угледа због расне, верске, националне или друге припадности”. У саопштењу подносилаца пријаве је наведено да ни месец дана након вређања професора Филозофског факултета Данијела Синанија у јутарњем програму, Добро јутро Србијо, Хепи ТВ. Истовремено, поступак против Марића најавио је и РЕМ, али Савет тог тела ни месец дана након спорне емисије није разматрао овај случај, судећи према записницима са седница Савета објављеним на сајту регулатора.[7]

Од 23. децембра 2019. године Хепи ТВ емитује домаћу серију Врата до врата, која бележи огромну гледаност. Два дана касније, 25. децембра, почиње емитовање емисије Вече у механи, која представља огранак емисије Чађава механа.

Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе је у фебруару 2020. године изрекао забране за реемитовање садржаја канала Хепи ТВ и Пинк М у трајању од три месеца, због „промовисања мржње и дискриминације према припадницима црногорске националности”. Прецизирали су да је реч о програмским садржајима Добро јутро Србијо, Ћирилица и После ручка са канала Хепи ТВ.[8]

Дана 26. децембра, Хепи ТВ је најавила потпуни редизајн свог интернет портала. Портал је у потпуности редизајниран, као и сам садржај који се на њему налази.

Регулаторно тело за електронске медије је 10. јуна 2020. године изрекло забрану приказивања емисије Голи живот, због емисије приказане 23. априла исте године, у којој је гост Михајло Улемек „изнео информације којима се подстиче, на отворен начин, дискриминација против лица и групе због њихове расне припадности”.[9]

Програм

Снимак екрана током емисије Рано јутро

Хепи ТВ је на самом почетку радила на реализацији квалитетног програма и тиме добила велики број гледалаца за кратко време. Хепи ТВ је велику гледаност примила због породичног програма, који чине емисије, као и филмски, серијски и цртани програм који је привукао све старосне групе.

Информативни програм

Информативни садржај чини велики удео у програму Хепи ТВ. Емисије са информативним програмом су Телемастер и Вести које се емитују сваког дана. На почетку је обавештајни програм деловао кроз Дневник, да би јуна 2006. године из ове редакције изашао Телемастер током постојања канала ТВ Кошава. Емисија се на почетку приказивања кретала у 19 часова, док се временом често мењао термин и број емисија у току дана. Трајање Телемастера је тридесет минута и за то време се обрађује велики број вести које су сажете, са уживо укључењима широм Србије и света. Емисија Вести се емитује више пута током дана, са трајањем до пет минута.

Јутарњи програм Хепи ТВ био је најдужи јутарњи програм у Србији, са приказивањем које је трјало од 4.30 до 11 часова. Од 4.30 до 6.45 часова приказивала се емисија Рано јутро, након чега следи Добро јутро Србијо. Гости емисија често су српски и страни политичари, као и медијске личности које разговарају о разним темама током трајања емисија.

Заједно са вестима из обавештајне редакције је почео политички и историјски ток-шоу Ћирилица и Голи живот које приказују српске као и стране политичаре.

Забавни програм

Још од свог почетка емитовања, Хепи ТВ произвела је разне емисије забавног карактера. Већину њих чиниле су ток-шоу и емисије музичког карактера. Неке од музичних емсија које су се приказивале су Једна жеља једна песма, Чађава механа, Летњиковац, Снага октана и Срце на длану које су оријентисане искључиво народној музици.

Сарадња са продукцијсом кућом Emotion Production допринела је развоју Хепи ТВ, која је заједно са телевизијом произвела телевизијске емисије. Прва међу њима је била Мењам жену, док је касније уследио квиз Коло среће у ком су сви приходи пружани хуманитарним сврхама.

Хепи ТВ је такође емитовала и дневне квизове од којих су најзначајнији Насловна страна, Коцка је бачена и Соба среће.

Емисије чине саставни део програма Хепи ТВ, које су се још од почетка емитовања приказивале у великом броју. Хепи ТВ је произвела мноштво емисија различитог карактера, које су примиле позитивне критике гледалаца и допринеле развоју телевизије.

Серијски програм

Серије чине велики удео у програму Хепи ТВ. Током свог рада, телевизија је највише емитовала страних серија и теленовела, као што су:

Хепи ТВ је приказивала домаће серије, од којих су неке из сопствене продукције. Приказане серије су:

Дечји програм

Лого блока Хепи кидс

Хепи ТВ је од самог почетка емитовања приказивала цртане серије и филмове, које су емитоване у блоку Хепи кидс од 11 до 13 часова радним данима, док је викендима емитовање трајало и дуже. Од 17. октобра 2017. године блок се више не емитује, као ни дечји садржај.

Цртани програм потпуно је био синхронизован на српски језик. Синхронизације је радио студио Blue House од 2010. до 2011. године, студио Идеограм током 2012. године, а надаље сама телевизија. Такође су емитовани цртаћи које су за друге телевизије синхронизовали студији Loudworks, Gold Diginet и Blue House. Током 2016. године Хепи ТВ је имала лиценцу за емитовање Disney садржаја. Цртане серије које су емитоване на Хепи ТВ су:

Види још

Референце

  1. ^ „Седиште телевизије Хепи”. www.11811.rs (на језику: српски). Приступљено 7. 04. 2019. 
  2. ^ „Нова турска серија на Хепи телевизији”. www.lepaisrecna.rs (на језику: енглески). Приступљено 7. 04. 2019. 
  3. ^ „Национална Хепи ТВ - Регистар телевизије Хепи”. www.rem.rs. Приступљено 7. 04. 2019. 
  4. ^ „Нова програмска шема Хепи телевизије”. Glossy (на језику: српски). Приступљено 7. 04. 2019. 
  5. ^ „Државна лутрија Србије”. www.lutrija.rs. Приступљено 7. 04. 2019. 
  6. ^ „У Београду синоћ са шест метака упуцан власник телевизије Хепи”. www.doznajemo.com (на језику: српски). Приступљено 30. 06. 2019. 
  7. ^ „Кривична пријава против главног уредника ТВ Хепи Миломира Марића”. www.happytv.tv (на језику: српски). Приступљено 13. 07. 2019. 
  8. ^ „Ograničeno emitovanje TV Happy i Pink M u Crnoj Gori”. slobodnaevropa.org (на језику: српски). Приступљено 31. 5. 2020. 
  9. ^ „Привремено забрана - 07-814/20-5”. rem.rs (на језику: српски). 10. 6. 2020. Приступљено 12. 7. 2020. 

Спољашње везе