Хепи ТВ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хепи
Типтелевизијска мрежа
ЗемљаСрбија
СедиштеАлександра Дубчека 14, Београд
ВласникИнвеј компанија
Кључни људиАлександра Крстић (главни извршни директор)
Миломир Марић (главни и одговорни уредник)
Датум покретања27. септембар 2010. год.; пре 9 година (2010-09-27)
Формат слике576i (СДТВ)
Мрежне
афилијације

Хепи ријалити 1
Хепи ријалити 2
Веб-сајтwww.happytv.rs

Хепи српска је телевизијска мрежа која је са емитовањем почела 27. септембра 2010. године у власништву Инвеј компаније. Седиште мреже налази се на адреси Александра Дубчека 14, Београд.[1]

Свој интензиван развој наставља од 2014. године, када на свој програм уводи већи број телевизијских емисија различитих жанрова сопствене продукције, док се такође развија емитовање међународних филмова и телевизијских серија.[2] Након кратког времена од почетка емитовања, Хепи постаје једна од најгледанијих телевизија у Србији, чему доприноси разнолики програм који свакодневно пружа гледаоцима. Хепи је такође познат под називом „Срећна телевизија” што означава превод са енглеског.

Пре оснивања телевизије Хепи, на истој фреквенцији од 2006. године након што је регулаторно тело за електронске медије објавило списак телевизија које су добиле националну фреквенцију, емитовале су се Кошава и Хепи. Како су обе телевизије биле под различитом власничком структуром, емитовале су и различит програм. Кошава је емитовала претежно информативне емисије, док је Хепи приказивао дечије цртане филмове и серије. Након неколико година дељења исте фреквенције, Инвеј компанија која је била власник Кошаве, купила је стопостотни удео у телевизији Хепи, чиме добија емитовање програма током целог дана. Затим од 2010. године најављује нову телевизијску мрежу под називом Хепи,[3] која би на свом програму приказивала садржај посвећен свим узрастима.[4]

Хепи у оквиру свог власништва поседује више опремљених студија као и две додатне телевизије, Хепи ријалити 1 и Хепи ријалити 2. Такође због емитовања цртаног садржаја, Хепи поседује синхронизацијски студио који је синхронизовао много цртаних филмова и серија које су се приказивале током блока Хепи кидс, али и на различитим телевизијама.

Историјат

2006—2010: Стварање

Седиште телевизије Хепи у Земуну

Хепи телевизија настала је спајањем две телевизијске мреже, Хепи и Кошаве. Оснивач Кошаве је Марија Милошевић, кћерка Слободана Милошевића, ауторитарног председника Србије на власти током деведесетих. Марија Милошевић је касније продала Кошаву адвокату Боривоју Пајовићу, који је у то време био председник одбора директора дневних новина Блиц.

Након више промена у власничкој структури, током 2006. године Регулаторно тело за електронске медије издало је лиценцу Кошави за емитовање програма са националном фреквенцијом, коју је делила са дечијом телевизијом Хепи. Док је Хепи емитовао дечији садржај током јутра, Кошава је емитовала информативне и актуелне емисије у вечерњим часовима. У то време, одлука РЕМ-а била је спорна са обзиром да ниједна од наведених телевизијских станица није имала капацитет за емитовање на националном нивоу. Тако је Кошава повезивана са Жељком Митровићем и његовом телевизијом Пинк, која је Кошави позајмила новац за депозит на конкурсу за доделу фреквенција.

Током 2007. године власник Инвеј компаније, Предраг Ранковић, познат јавности по умешаности у сумњивим пословним договорима, купује удео у Кошави, иако се његово име не спомиње у формалним власничким документима. Затим 2010. године Инвеј купује Хепи од глумице Бојане Маљевић, која је раније исказала намеру да прода телевизију. Компанија најављује стварање нове телевизије под називом Хепи, која би са емитовањем почела 27. септембра и имала програм који је намењен свим старосним групама.

2010—2014: Почетак емитовања

Нова национална телевизија, Хепи, почетак емитовања обележава са информативним, филмским, серијским и дечијим садржајем због чега привлачи велики број гледалаца. Постаје прва домаћа телевизија која је емитовала блок, који је носио назив Хепи кидс и приказивао је познате дечије цртане серије, од којих су неке постале велики хитови у држави и региону.

Хепи је од 1. јануара 2012. године приказивао серију Тајна нечисте крви, која садржи делове филма Нечиста крв, као и додатне делове који су премијерно приказани у серији. Старија публика на располагању је имала многе стране филмове и серије, али и емисије сопствене продукције, од којих су најпознатије Ћирилица и Голи живот у којима водитељ Миломир Марић са својим гостима, који су углавном политичари и друге медијске личности, разговара о многим темама које нису присутне у медијима.

Телевизија је освојила награду Београдски победник за најперспективнију телевизију, као и бечки Оскар популарности за најгледанију српску телевизију у дијаспори.

Године 2013. Хепи потврђује куповину домаће серије Заустави време, урађена у АВА продукцији. Међутим, серија до дан данас није емитована. Роман Мајетић је 2019. године за ТВ Новости потврдио да је 2013. године Хепи купио права за емитовање серије, али из непознатих разлога, она није емитована.

Хумористичка емисија Луда кућа постаје велики хит у Србији и привлачи скоро све старосне групе. Квиз Насловна страна постаје један од најгледанијих квизова у Србији и доприноси стварању више оригиналног садржаја. Информативна емисија, Телемастер, која се емитује од првог дана Хепи телевизије такође прима позитивне критике гледалаца због садржаја који приказује. Од 2013. године почиње са емитовањем емисија Проводаџија, која од прве епизоде бележи огромну гледаност.

2014—данас: Интензиван развој

Свој развој Хепи телевизија почиње од 2014. године када на свој програм уводи велики број емисија сопствене продукције, које бележе велики успех, као што су музичке емисије Једна жеља једна песма, Чађава механа и Снага октана у којима гостују домаћи извођачи. Затим након великог успеха квиза Насловна страна, са емитовањем почиње нови квиз који има сличан концепт, под називом Коцка је бачена, али убрзо квиз престаје са емитовањем.

Од 8. марта 2015. године почиње емитовање треће сезоне ријалити-шоуа Парови, који бележи невероватан успех и постаје најгледанији програм на телевизији. Ријалити је поред огромне гледаности добио и негативне критике од стране појединих гледалаца, првенствено због вербалног и физичког насиља који је доступан у ријалитију, док су касније уследиле и петиције за укидање емитовања Парова. Међутим и поред петиција, ријалити током своје четврте сезоне постаје још гледанији и Хепи постаје најгледанија телевизија у Србији.[тражи се извор] Након завршетка треће сезоне Парова, уследила је друга сезона ријалити-шоуа Малдиви, која такође добија негативне критике.

Од 26. јануара исте године, најављено је да Државна лутрија Србије започиње сарадњу са Хепи телевизијом. Од 1. фебруара игра на срећу Бинго почиње емитовање на Хепи телевизији и приказује се сваког понедељка од 19.55 часова.[5]

Након успеха серија као што су Изгубљене године, Сузе Босфора и Долина вукова, Хепи почиње са све присутнијим емитовањем турских серија, које у Србији из године у годину постају гледаније.

Дечији садржај је временом постајао све гледанији и присутнији на Хепију, док је читав блок Хепи кидс привлачио све више млађе публике. Цртана серија Маша и Медвед постала је једна од најгледанијих цртаних серија које су се приказивале у Србији. Током 2016. године Хепи купује дозволу и почиње емитовање Дизни садржаја. Емитовали су популарне цртане серије Софија Прва и Мики Маусов клуб са Дизни џуниора, које су синхронизовали. Исте године, Хепи је најавио емитовање једне од најпопуларнијих Дизни тинејџ теленовела, Виолета, за коју је урадио синхронизацију као и за остали дечији програм, али у међувремену губи дозволу за емитовање Дизни садржаја и синхронизација серије се до сада није емитовала. Од 17. октобра 2017. године, из непознатих разлога, Хепи престаје са емитовањем блока Хепи кидс, чиме се дечији садржај више не приказује на програму телевизије.

У јануару 2017. године, Коперникус корпорејшон, данас власник Прве и О2, дао је позајмицу телевизији Хепи у износу од 4,8 милиона евра.[6] Као обезбеђење за ову позајмицу, стављен је залог на власнички удео у телевизији Хепи па би, уколико позајмица не буде враћена, Коперникус могао постати власник ове телевизије.

Од 7. јануара 2019. године Хепи приказује турску серију, Сузе моје сестре, која током приказивања прве епизоде телевизију чини најгледанијом у Србији и свака наредна епизода бележи велику гледаност. Током јануара 2019. године, Хепи телевизија је направила конкурс за посао у оквиру свих радних положаја, који је и даље присутан.[7] 30. марта почиње емитовање ток-шоу емисије Ела ела шоу, која се бави разним животним темама о којима водитељке Јована Јеремић и Бојана Лазић разговарају са својим гостима.

Од 16. септембра 2019. године, приказује се серија Казна, након серије Сузе моје сестре, која се завршила 13. септембра исте године.

Програм

Снимак екрана током емисије Рано јутро

Хепи телевизија је на самом почетку радила на реализацији квалитетног програма и тиме добила велики број гледалаца за кратко време. Хепи је велику гледаност примио због породичног програма, који чине емисије, као и филмски, серијски и цртани програм који је привукао све старосне групе.

Информативни програм

Информативни садржај чини велики удео у програму Хепи телевизије. Емисије са информативним програмом су Телемастер и Вести које се емитују сваког дана. На почетку је обавештајни програм деловао кроз Дневник, да би јуна 2006. године из ове редакције изашао Телемастер током постојања Кошаве. Емисија се на почетку емитовања кретала у 19 часова, док се временом често мењао термин и број емисија у току дана. Трајање Телемастера је тридесет минута и за то време се обрађује велики број вести које су сажете, са уживо укључењима широм Србије и света. Емисија Вести се емитује више пута током дана, са трајањем до пет минута.

Јутарњи програм Хепи телевизије тренутно је најдужи јутарњи програм у Србији, док са емитовањем креће у 4.30 и траје до 11 часова. Од 4.30 до 6.45 часова емитује се емисија Рано јутро, након чега следи Добро јутро Србијо. Гости емисија често су српски и страни политичари, као и медијске личности које разговарају о разним темама током трајања емисија.

Заједно са вестима из обавештајне редакције је почео политички и историјски ток-шоу Ћирилица и Голи живот које приказују српске као и стране политичаре.

Забавни програм

Још од свог почетка емитовања, Хепи телевизија произвела је разне емисије забавног карактера. Већину њих чиниле су ток-шоу и емисије музичког карактера. Неке од музичних емсија које су се приказивале су Једна жеља једна песма, Чађава механа, Летњиковац, Снага октана и Срце на длану које су оријентисане искључиво народној музици.

Сарадња са продукцијсом кућом Емошон допринела је развоју Хепи телевизије, која је заједно са Хепијем произвела ријалити емисије. Прва међу њима је била Мењам жену, док је касније уследио квиз Коло среће у ком су сви приходи пружани хуманитарним сврхама.

Хепи телевизија је такође емитовала и дневне квизове од којих су најзначајнији Насловна страна, Коцка је бачена и Соба среће.

Емисије чине саставни део програма Хепи телевизије, које су се још од почетка емитовања приказивале у великом броју. Хепи је произвео мноштво емисија различитог карактера, које су примиле позитивне критике гледалаца и допринеле развоју телевизије.

Серијски програм

Хепи телевизија емитовала је разне међународне телевизијске серије, које су како широм света тако и у Србији постале хитови. Емитоване серије су:

Хепи телевизија емитовала је разне латиноамеричке теленовеле, индијске сапунице, америчке ситкоме и драме које су се успешно показале код публике поставши велики хитови у Србији.

Хепи је такође од почетка свог оснивања емитовао теленовеле. Емитоване теленовеле су:

Након великог успеха турских телевизијских серија у Србији, Хепи је такође почео емитовање истих. Оне бележе све већи успех чему следи све већа присутност током програма. Емитоване турске серије су:

Хепи телевизија је представила серије сопствене продукције као што су Тајна нечисте крви, Лепи и мртви и Судбине.

Хепи је емитовао и хрватску серију направљену од стране Хрватске радиотелевизије под називом Битанге и принцезе, која представља домаћу верзију серије Пријатељи.

Емитоване су такође серије Јелена и Црни Груја продуциране од стране телевизије БК, које су раније приказиване на истом каналу.

Филмски програм

Хепи телевизија је приказала многе домаће као и стране филмове који су примили позитивне критике публике. Неки од страних филмова који су се емитовали су: Господин и госпођа Смит, Господар прстенова, Ратови звезда, Хари Потер и слично. Домаћи филмови су приказивани у већем броју, док се највише емитују филмски култни хитови у Србији као што су: Луде године, Ко то тамо пева, Варљиво лето ’68, Тесна кожа, Ивкова слава и слично.

Дечији програм

Лого блока Хепи кидс

Хепи телевизија је од самог почетка емитовања приказивала цртане серије и филмове, које су емитоване у блоку Хепи кидс од 11 до 13 часова радним данима, док је викендима емитовање трајало и дуже. Од 17. октобра 2017. године блок се више не емитује, као ни дечији садржај.

Цртани програм потпуно је био синхронизован на српски језик. Синхронизације је радио студио Блу хаус од 2010. до 2011. године, студио Идеограм током 2012. године, а надаље сама телевизија. Такође су емитовани цртаћи које су за друге канале синхронизовали студији Лаудворкс, Голд диги нет и Блу хаус. Током 2016. године телевизија је имала лиценцу за емитовање Дизнијевог садржаја. Цртане серије које су емитоване на Хепи телевизији су:

Логотип

Види још

Референце

  1. ^ „Седиште телевизије Хепи”. www.11811.rs (на језику: српски). Приступљено 7. 04. 2019. 
  2. ^ „Нова турска серија на Хепи телевизији”. www.lepaisrecna.rs (на језику: енглески). Приступљено 7. 04. 2019. 
  3. ^ „Национална Хепи ТВ - Регистар телевизије Хепи”. www.rem.rs. Приступљено 7. 04. 2019. 
  4. ^ „Нова програмска шема Хепи телевизије”. Glossy (на језику: српски). Приступљено 7. 04. 2019. 
  5. ^ „Државна лутрија Србије”. www.lutrija.rs. Приступљено 7. 04. 2019. 
  6. ^ „У Београду синоћ са шест метака упуцан власник телевизије Хепи”. www.doznajemo.com (на језику: српски). Приступљено 30. 06. 2019. 
  7. ^ „Постаните део победничког тима: Хепи телевизија тражи појачање, можда сте то управо Ви!”. www.happytv.tv (на језику: српски). Приступљено 13. 07. 2019. 

Спољашње везе