Херберт Џорџ Велс

С Википедије, слободне енциклопедије
Херберт Џорџ Велс
H.G. Wells by Beresford.jpg
Херберт Џорџ Велс
Датум рођења(1866-09-21)21. септембар 1866.
Место рођењаБромли, Уједињено Краљевство
Датум смрти13. август 1946.(1946-08-13) (79 год.)
Место смртиЛондон, Енглеска
ШколаRoyal College of Science, Империјални колеџ Лондон

Херберт Џорџ Велс (енгл. Herbert George Wells; Бромли, 21. септембар 1866Лондон, 13. август 1946) је био енглески књижевник највише познат по својим делима научне фантастике као што су Временска машина, Рат светова, Невидљиви човек и др.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у породици радничке класе. Школовао се до 1879, кад родитељи више нису били у могућности да га финансирају, па је постао тапетарски помоћник. Тај посао му се није свидео, па је био срећан када га је мајстор отпустио 1883. Радио је као помоћни учитељ у основној школи, па је са осамнаест година добио стипендију и почео да студира биологију. На универзитету се истиче знањем, али и интересовањем за реформу друштва кроз идеје социјализма и платонизма. Изгубио је стипендију и посветио се педагошком раду. Релативно касно је почео да пише. Био је политички активан у социјалистичким круговима, али је временом постао маргинална политичка личност. Занимљиво је да се сматра зачетником стоних ратних друштвених игара.

Женио се два пута, први пут са сестричном Изабел Мери Велс, 1891. године, а други пут са Ејми Кетрин Робинс, 1895. године, са којом је имао два сина. Познате су његове бројне ванбрачне авантуре као и ванбрачна деца. Његов савременик је био Жил Верн. У Велсовим делима поента је била на последици употребе проналазака, и то најчешће мрачним. Његов роман првенац био је Времеплов који се бави потпуно новом идејом путовања кроз време и негативном утопијомдалеке будућности.[1]

Непотпун списак дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бакић, Илија (2015). 101 лице фантастике. Нови Сад, Зрењанин: Агора. стр. 274—275. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]