Херман од Рајхенауа

С Википедије, слободне енциклопедије
Херман од Рајхенауа
Датум рођења(1013-07-18)18. јул 1013.
Место рођењаАлтсхаузен
Датум смрти24. септембар 1054.(1054-09-24) (41 год.)
Место смртиAbbey of Reichenau
Херман од Рајхенауа

Херман од Рајхенауа (13. јул 1013 – 24. септембар 1054) је био немачки средњовековни свештеник и историчар. Беатификован је 1863. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Херман је први западноевропски писац који је своје дело започео Христовим рођењем. Потицао је из грофовске породице Алтсхаузен-Феринген, али је од 1020. године дат у Рајхенау на васпитавање због тога што је од рођења био хром и тешко је говорио. У својој тридесетој години добио је свештеничко рукоположење. Био је један од најобразованијих људи свога времена. Познавао је историју, музику, математику и астрономију. Највероватније је први дошао на идеју да подели час на минуте. Приписивало му се и ауторство на две познате црквене песме – Alma Redemptoris и Salve Regina.

Дело[уреди | уреди извор]

Херманова „Хроника“ један је од најзначајнијих извора за немачку и средњоевропску историју у 11. веку. Аутор је у центар пажње поставио папу и цара. Ниједном речју није поменуо царско крунисање Карла Великог. Остале европске земље поменуо је само када долазе у додир са Немачком. Византијско царство је у потпуности игнорисао.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Наративни извори за историју Европе - Милош Антоновић, Утопија, Београд 2007. година