Херман од Рајхенауа

С Википедије, слободне енциклопедије
Херман од Рајхенауа
Датум рођења(1013-07-18)18. јул 1013.
Место рођењаАлтсхаузен
Датум смрти24. септембар 1054.(1054-09-24) (41 год.)
Место смртиAbbey of Reichenau
РодитељиWolfrad II Graf von Aleshausen
Hiltrude von Trauchburg und Saulgau
Херман од Рајхенауа

Херман од Рајхенауа (Алтсхаузен, 18. јул 1013Abbey of Reichenau, 24. септембар 1054) је био немачки средњовековни свештеник и историчар. Беатификован је 1863. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Херман је први западноевропски писац који је своје дело започео Христовим рођењем. Потицао је из грофовске породице Алтсхаузен-Феринген, али је од 1020. године дат у Рајхенау на васпитавање због тога што је од рођења био хром и тешко је говорио. У својој тридесетој години добио је свештеничко рукоположење. Био је један од најобразованијих људи свога времена. Познавао је историју, музику, математику и астрономију. Највероватније је први дошао на идеју да подели час на минуте. Приписивало му се и ауторство на две познате црквене песме – Alma Redemptoris и Salve Regina.

Дело[уреди | уреди извор]

Херманова „Хроника“ један је од најзначајнијих извора за немачку и средњоевропску историју у 11. веку. Аутор је у центар пажње поставио папу и цара. Ниједном речју није поменуо царско крунисање Карла Великог. Остале европске земље поменуо је само када долазе у додир са Немачком. Византијско царство је у потпуности игнорисао.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Наративни извори за историју Европе - Милош Антоновић, Утопија, Београд 2007. година