Херој Народне Републике Бугарске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
ХЕРОЈ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ
Герой на НРБ (аверс).jpg
Медаља Златна звезда симбол Хероја Народне Републике Бугарске
додељује  НР Бугарска
Тип Почасни назив
Додељује се бугарским и страним држављанима
Додељује се за заслуге и достигнућа или дела учињена у заштити Бугарске и савезничких земаља
Статус недодељује се више
Статистика
Установљен 15. јуна 1948.
Задња награда 1990.
Укупно 58
Важносни ред одликовања
Виша награда нема
Нижа награда Орден Георги Димитрова
Истоветно са Херој социјалистичког рада

Херој Народне Републике Бугарске (буг. Герой на Народна република България) је било највише почасно звање у Народној Републици Бугарској, установљено 15. јуна 1948. године. Додељивало се бугарским и страним држављанима за подвиге или дела учињена у заштити Бугарске и савезничких земаља. Поред звања Хероја добијао се Орден Георги Димитрова, Медаља Златна звезда (идентична совјетској) и Повеља хероја, које је додељивао Државни савет НР Бугарске. Ово звање уведено је по узору са совјетско звање Хероја Совјетског Савеза. Овим почасним звањем је одликовано 58 људи.

Историја[уреди]

Почасно звање Хероја Народне Републике Бугарске установљено је одлуком Председништва Велике народне скупштине 15. јуна 1948. године. Ово почасно звање додељивао је Државни савет народне Републике Бугарске домаћим и страним држављанима за заслуге и достигнућа или дела учињена у заштити Бугарске и савезничких земаља. Одликована лица добијала су почасно звање, Медаљу Златну звезду, Повљу хероја Државног савета НР Бугарске и једнократну новчану награду од 1.500 лева. Стаут одликовања предвиђао је додељивање по други и трећи пут, као и изградњу бронзане бисте у родном месту двоструког и троструког хероја.

Ово почасно звање укинуто је 21. марта 1991. године, а до тада је 58 лица проглашено за Хероје народне Републике Бугарске.

Хероји Народне Републике Бугарске[уреди]

Неки од 58 проглашених Хероја Народне Републике Бугарске:

Види још[уреди]