Херта Хас

С Википедије, слободне енциклопедије
Херта Хас
Херта Хас 1943. године
Лични подаци
Датум рођења(1914-03-29)29. март 1914.
Место рођењаМарибор, Аустроугарска
Датум смрти5. март 2010.(2010-03-05) (95 год.)
Место смртиБеоград, Србија
Професијаекономиста
Члан КПЈ од1936.
Породица
СупружникЈосип Броз Тито
ДецаМишо Броз
Цветана Крстев
Војна каријера
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба

Одликовања
Партизанска споменица 1941.

Херта Хас (словен. Herta Haas; Марибор, 29. март 1914Београд, 5. март 2010) била је једна од четири службено признатих жена Јосипа Броза Тита.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Марибору 1914. године, њен отац био је социјалист, а мајка службеница. Револуционарно радничком покрету приступила је као студент Економске високе школе у Загребу. Члан СКОЈ-а је од 1934, а Комунистичке партије Југославије од 1936. године. Активно је радила у Женском покрету у Марибору и Омладинској секцији женског покрета у Загребу. Радила је у пункту за одлазак добровољаца у Шпанију, као и на задацима технике ЦК КПЈ.

Херта Хас упознала је Јосипа Броза 1937. године у Паризу. Као левичарско-интелектуална метропола тадашње Европе, Париз је био регрутни центар шпанских добровољаца и станица на путу према Москви, престоници Коминтерне.

Сусрет између Херте Хас и Јосипа Броза догодио се тек после две године. Враћајући се из Москве, Тито је застао у Истанбулу. Чекао је пасош којим је намеравао да добије улазну визу у Југославију. Опет је стигла Херта Хас. Али, овог пута дошло је до интимног упознавања, па је пар након повратка у Загребу наставио заједнички живот. Становали су у унајмљеној кући, под лажним именима Марија Шарић и инжењер Славко Бабић, одборник општине Сињ, у којој је тих година владала Радничко-сељачка странка.

Њихова ванбрачна веза је трајала само до 1941. године и почетка Другог светског рата. Тито је у мају 1941. године отпутовао у Београд, где је упознао нову партијску курирку Даворјанку Пауновић Зденку. Херта Хас је остала у Загребу у поодмаклој трудноћи, а неколико дана после Титовог одласка родила је сина Мишу.

Херту Хас и Титовог тек рођеног сина скривао је од усташа, Владимир Велебит, у својој момачкој гарсоњери. Затим је младу мајку извукао из усташког затвора. Херта Хас је 1943. године, после Мартовских преговора, размењена за групу немачких стручњака заробљених у Босни док су трагали за уранијумом за Хитлерову атомску бомбу. После размене кратко време је провела у Врховном штабу НОВ и ПОЈ, а потом је отишла у Словенију где је остала до краја рата.

Тита је видела још само једном и никада више — 1946. године у кабинету председника Владе ФНРЈ. Радила је као стручњак у Савезном извршном већу.

Умрла је 5. марта 2010. године. Њен други супруг је умро, а у том браку је имала две ћерке. Њен син Александар Мишо Броз био је хрватски дипломата у Индонезији, а унука Саша Броз управник Пулског позоришта. Њена кћерка из другог брака је професор Цветана Крстев.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Џаспер Рипли "Тито", Мир Нови Сад, 1998. година
  • Мира Шувар "Владимир Велебит - Сведок историје", НИП Прометеј Загреб, 2001. година

Спољашње везе[уреди | уреди извор]