Химна Боливије

С Википедије, слободне енциклопедије
Химна Боливије
Coat of arms of Bolivia (2).svg
Химна Боливије
ДржаваБоливија Боливија
Језикшпански
КомпозиторЛеополдо Бенедето Винченти
Прихваћена1851

Национална химна Боливије (шп. Himno Nacional de Bolivia), позната и као Bolivianos, el Hado Propicio и оригинално названа Canción Patriótica, је усвојен 1851. Хосе Игнасио де Сањинес, потписник Боливијске декларације о независности и првог боливијског устава, написао је текст. Музику је компоновао италијан Леополдо Бенедето Винченти.

То је корачница у 4/4 такта, иако се популарно пева у 8/12. Премијерно је изведена у граду Ла Пазу, испред Паласио де Гобијерно, у подне 18. новембра 1845. године, од око 90 инструменталиста из војних оркестара 5., 6. и 8. батаљона. Тог дана, четврта годишњица битке код Ингавија прослављена је уз неколико чинова изузетне величине, од којих је врхунац било отварање Општинског позоришта.

Године 1851, за време владе генерала Мануела Исидора Белзуа, национална химна Боливије је озваничена врховним декретом и послата за штампање за дистрибуцију у школама. Од тада се изводи и пева у свим званичним школским функцијама.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bolivia, Opinión. „Historia del Himno Nacional de Bolivia”. Opinión Bolivia (на језику: шпански). Приступљено 2022-07-18.