Хинтила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хинтила
Chintila.jpg
Хинтила. Парк Ретиро, Мадрид
Датум смрти20. децембар 639.
Место смртиТоледо
ПотомствоТулга
ПретходникСисенанд
НаследникТулга

Хинтила је био визиготски краљ у Хиспанији између 636. и 639. године. Не зна се много о његовој владавини јер су хронике веома штуре о овом периоду. Скоро све што се зна потиче из акта V и VI Сабора у Толеду.

Када је његов претходник, Сисенанд, умро, оставио је за собом веома ослабљену и нестабилну краљевину. Хинтилу су изабрали племство и бискупи 636. године, у складу са 75. каноном IV Сабора у Толеду.

Хинтила је сазвао V Сабор у Толеду у јуну 636. где се углавном претило изопштењем из цркве узурпаторима и онима који би ковали заверу против краља. Бачена је анатема на све оне који не поштују наследно право краљевих синова и рођака. Одатле неки аутори закључују да се Хинтила осетио угроженим од самог почетка своје владавине.

Такође је сазвао и VI Сабор у Толеду, у јуну 638. године. Донети су нови закони, између осталих, и то да особа која се изабере за краља мора бити племенитог порекла и никако не сме бити заређена, робовског порекла нити странац. Издиктиране су казне за завере против круне и договорено је да наследник на трон не може конфисковати имања која је његов претходник законски запленио од преступника. Такође је донет закон којим се забрањује нехришћанима да се настањују у оквиру краљевства. Звог тога је било много присилних покрштавања.

Ова стална опседнутост узурпаторима и каснији помени неких побуњеника из Хинтилиног доба су јасни знаци да је тада дошло до неколико устанака у дова Хинтилине владавине.

Хинтила је умро 20. децембра 639. природном смрћу. Наследио га је његов син Тулга, кога је Хинтила именовао као свог наследника.

Види још[уреди]


Претходник:
Сисенанд
Визиготски краљеви
(636639)

Наследник:
Тулга